малък готвач

Начало | малък готвач | Малки вкусни мумии

Малки вкусни мумии

Аз детето | 2017-10-26

Малки вкусни мумии

Днес ще ви предложим една малко по-необичайна рецепта. Може да изглежда малко страшничко, но повярвайте, няма нищо такова. Определено няма да ви застигне древно проклятие. Единственото, което може да се случи е приятелите и семейството ви да се чудят откъде ви е хрумнала тази идея и как точно сте успели да го направите след като изглежда така оригинално и трудно. Колкото до мумиите те нямат вкус нито на прах, нито на нещо застояло се от преди хилядолетия. Те имат вкус на кюфтета, защото просто са направени от кюфтета. Обзалагаме се, че никога досега не сте яли такива кюфтета и ще останете изненадани от вкуса и вида им.

За да си направите тези вкусни мумии ще ви трябват:

  • пакет бутер тесто
  • 18 кюфтенца – ама не от онези големите, по-малки (можете да ги направите с мама или пък да си купите готови)
  • белтъка от едно сварено яйце (или малко кашкавал) и 4 маслини
  • 6 дървени шишчета или китайски клечки
  • разтопено масло

Как се приготвят:

Първото, което трябва да направите е да нанижете кюфтенцата. По три на всяка клечка или шишче. След това ги оставете някъде настрани, за да приготвите и останалите неща. Най-добре ще е да продължите с очите, защото те се правят по-трудно, естествено не чак толкова, особено за сръчни и умни деца, каквито знаем че сте.

След като ще имате 6 мумии, значи ще ви трябват по 2 очи за всяка. Това значи, че трябва да направите общо 12. Звучи много, но е доста лесно. Ще ви трябва капачка от шише и сламка. С капачката „разрежете“ белтъците, а със сламката – маслините. След това получените кръгчета белтъци разрежете още веднъж и сте готови. Ако пък не обичате белтъци можете да използвате и кашкавал, също става ефектно.

Накрая остава да разпънете и бутер тестото на масата и да го нарежете на малки ленти. Можете да помолите и за помощ ако не сте сигурни, че си служите с ножа достатъчно добре. Накрая остава и най-хубавата част. Лентите увийте безразборно около кюфтенцата, като е хубаво на най-горното да оставите малко място и за очите. Тях най-лесно ще закрепите с малко намазване на разтопено масло. Първо намазвате кюфтето и с лек натиск закрепвате две кръгчета белтък върху тях и две от маслините.

Накрая постилате хартия за печене върху тавичка, внимателно нареждате мумиите отгоре, като оставяте малко разстояние между тях, защото тестото ще се надуе леко и печете 19-20 минути докато покафенеят отгоре.

Това е всичко! Изглеждат интересно и са много вкусни, особено ако към тях имате и доматен сос или кетчуп!

С бутер тесто можете да си приготвите също:
Страхотна шоколадова елха
Лесни бутер банички с шунка и кашкавал
Бърза и вкусна торта с крем
Много вкусни мини лазани
Малки и вкусни пица охлювчета



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град