География

Начало | География | Мадагаскар – домът на уникалните растения и животни

Мадагаскар – домът на уникалните растения и животни

Аз детето | 2016-12-27

Мадагаскар – домът на уникалните растения и животни

Мадагаскар е остров, разположен край източното крайбрежие на Южна Африка в Индийския океан. Той е четвъртият по големина остров в света и е малко по-голям от Франция. По-големи острови от него са само Борнео, Нова Гвинея и Гренландия.
Преди 150 милиона години Мадагаскар е бил част от Африка, но след това се е отделил и е станал остров. Поради тази причина, повечето от растенията и животните, които се намират на острова, не съществуват никъде другаде по света.
Поради своята отдалеченост, Мадагаскар не е бил населен с хора допреди около 2000 години. Хората, които сега живеят на острова са произлезли от индонезийците, които са дошли през Индийския океан. Там също има и араби и африканци, които са се населили по-късно. Това разнообразие от народи има голям принос за уникалните културни практики на острова.
След период, белязан от присъствието на пирати по източното крайбрежие, Мадагаскар е бил колонизиран от французите в края на 19 век. Мадагаскар печели независимостта си през 1960 г. и днес е една демократична държава.

Около 75% от видовете животни на Мадагаскар са ендемични, което означава, че не живеят никъде другаде по света. Островът е дом на странни животни, включително лемурите (група примати), тенреци (животни, които приличат на таралежи), ярко оцветени хамелеони, на фосата, известна още като Мадагаскарска дългоопашата вивера (прилича малко на пума) и различни други същества. За съжаление, поради разрушаването на местообитанията и лова, много от уникалните животни на Мадагаскар днес са застрашени от изчезване.

Поради разположението му климатът на Мадагаскар е променлив: на този остров има само два сезона: горещ сезон от май до октомври и дъждовен – от ноември до април. Източният бряг е най-влажната част на страната и заради това е дом на най-големите гори на острова. Тази област също е периодично „посещавана“ от опустошителни тропически бури и циклони. Централната част е значително по-хладна и суха и затова там се намират голяма част от обработваните от населението земи, там най-много се отглежда ориз. Западния бряг е дом на широколистни гори. Широколистните дървета губят всичките си листа по време на сухия сезон.
Когато дъждовете се върнат, тези гори изригват в море от ярки зелени листа. В югозападната част на Мадагаскар е най-сухият климат на острова. Части от тази област могат да се считат за пустиня, защото там вали изключително малко дъжд.



Точно заради този разнообразен климат животинският свят на Мадагаскар е толкова уникален, че самият остров се разглежда като неповторимо място на планетата Земя. Допреди около 2000 години, когато хората стъпват на острова, са живели редица необикновени животни с гигантски размери, родственици на съхранилите се до ден-днешен видове. Мадагаскар разполага с едно от най-богатото биоразнообразие на планетата.

На острова има повече от 75 вида лемури, емблематични за острова, като 25 са открити едва през последните 10-20 години. Други уникални животни са видове прилепи, които не се срещат никъде другаде, уникални птици, красиви хамелеони и гекони, сладки риби, като сомчетата, които се продават и като декоративни аквариумни рибки. На Мадагаскар се срещат и около 14 ендемични вида мишевидни гризачи, отделени в собствено подсемейство. Разнообразието на форми и размери при тези гризачи е голямо, като например гигантският мадагаскарски плъх прилича на заек.

Мадагаскар е дом и на повече от 12 000 уникални растения. Едно от най-известните растения в Мадагаскар е дървото баобаб, което изглежда така, все едно е с корените нагоре. Баобабите обикновено растат из по-сухите части на Мадагаскар. Те са се приспособили към заобикалящата ги среда чрез съхраняване на големи количества вода в техните големи стволове. Островът е дом и на още едно уникално растение, което образува цели гори, наречени бодливи. Това е така, защото всяко растение е покрито с остри бодли и макар тези растения да приличат на кактуси, всъщност нямат нищо общо с тях. Освен това тук се срещат и 1000 вида орхидеи, 85% от които отново ги няма никъде другаде на Земята.



Мнозинството от животински видове на Мадагаскар са не само ендемични, но и много редки или застрашени от изчезване. В ход са редица международни програми за опазване фауната на Мадагаскар, но изсичането на уникалните тропични гори извън пределите на защитените територии продължава да бъде сериозна заплаха за запазването на биологичното разнообразие на острова.

Снимки: freeimages.com

Вижте още:
Нова Зеландия – уникално кътче на Земята



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град