Космос

Начало | Космос | Коя е най-древната наука?

Коя е най-древната наука?

Аз детето | 2013-05-13

Коя е най-древната наука?

Ако вече сте отговорили на този въпрос с „астрономия“, то сте абсолютно прави. Астрономията е най-удивителната и интересна наука, а повечето учени твърдят, че е и най-старата. Ние като начинаещи учени ще се опитаме да ви изтъкнем няколко доказателства за това.

Хората винаги са се интересували от времето, промяната в климата и Слънцето, а всичко това разбира се е свързано с Космоса, звездите, движението на Земята и на останалите планети. Астрономическите познания са били необходими на хората още в древен Египет и Вавилон, а също и в Индия и Китай, където хората са живеели, сеели са различни култури, с които да се прехранват, занимавали са се с лов, риболов, животновъдство и са извършвали различни пътувания през пустини и морета. За да извършват всички тези дейности било необходимо добре да се ориентират във времето и пространството, но в тези древни времена все още не били измислени географските карти, нито часовниците, такива каквито ги познаваме днес, а компасът бил известен само в древен Китай... и тук идва незаменимата помощ на астрономията. Небето почти винаги било ясно и пълно със звезди, по които хората се ориентирали къде се намират. Те много добре знаели, коя звезда в коя посока на света се намира (изток, север, запад или юг), а това тяхно познание си било чиста астрономия.
Освен това с появата на някои звезди в небето хората определяли кога да започне работата в селското стопанство, кога идва време да се сее, оре или да се прибере реколтата.

С помощта на астрономическите наблюдения древните хора са следели и промените във времето, смяната на деня с нощта, фазите на Луната, които им подсказвали какво ще бъде времето и как се сменят сезоните. По този начин преди много години били измислени и първите календари.

И накрая ще кажем, че френският учен Камий Фламарион е заявил своята твърда позиция, че астрономията – това е основата на всички науки и че без нея човек никога не би могъл да разбере какво място заема във Вселената и колко голяма е тя.

Това са нашите доказателства, че астрономията е една от най-древните науки, но със сигурност има и още, сещате ли се за някои, ако да – споделете с коментар!

Вижте още:
Какво е астрономия?
Как са били устроени древните астрономически обсерватории?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град