Космос

Начало | Космос | Какво са черните дупки?

Какво са черните дупки?

Томислав Петков | 2011-04-27

Какво са черните дупки?

Може да се каже, че космическата черна дупка прилича на черна прахосмукачка.
Тя е район, в който гравитацията е толкова силна, че дори светлината не може да се измъкне от там. Черната дупка е дупка в пространството и времето.
Например ако някой попадне в черна дупка, ти ще го виждаш през телескопа, като филм на забавен кадър.

Черните дупки се забелязват доста трудно, ако си сигурен, че наблизо има черна дупка, трябва да търсиш място (в повечето случаи е кръгло) където няма звезди, или по-точно има малко, но те са разтеглени като спагети. Краят на черната дупка се нарича „хоризонт на събитията“ – нещо като линия, която ако пресечеш, за теб няма спасение. Колкото повече неща попадат в черната дупка, толкова тя става по-голяма, а хоризонтът се премества по-навън. Ако си прекалено голям (на ширина) за черната дупка, което е невъзможно за човек (говоря за планети) тя ги сплесква на ширина и ги удължава на дължина. Накрая, когато вече си вътре, тя те разкъсва на милиони парченца. Това, разбира се, е само предположение, защото никой още не е попадал в космическа черна дупка.

Черна дупка се получава, когато огромно количество материя се свива до много малки размери. Тогава масата и гравитацията й се увеличават многократно и става нещо като обръщане на пространството наопаки или пък пробиване в друго измерение.

Предполага се, че квазарите са обратното на черните дупки и оттам черната дупка изхвърля всичко, което е погълнала. Само че тя ги изхвърля разделени на хиляди парченца, а и това става в продължение на милиони и милиарди години. Така че, единственият начин да излезеш от черна дупка е в продължение на милионите години някой да следи и събира излезлите парченца, дори да не може да ги види!

Какво са квазарите?



Коментари
17 коментара

Александра Стоянова, 7 г.,

Публикувано на 01.05.2011

красота

Кимиле Хасан, 10 г.,

Публикувано на 27.05.2011

обожавам тези разкази.Изпълват ме с голямо възхищение към цялата Вселена!

васил асьов, 8 г.,

Публикувано на 31.05.2011

Аз-детето е най готиния саит в интернет

Деница Дойчева, 10 г.,

Публикувано на 03.06.2011

офф супер е какво да кажа

Ивелин Ченков, 10 г.,

Публикувано на 07.06.2011

Това е супер!Аз съм запален по Космоса

nasis sandalova, 13 г.,

Публикувано на 08.06.2011

superrrrrr

lidia zafirova, 11 г.,

Публикувано на 09.06.2011

Strahotno e :d:D:D:D

меритуу меритуу, 12 г.,

Публикувано на 26.06.2011

верно бе интересно но чак да е супер не е някаква нова информация и за да предотвратя бъдещите нападки към мен ще кажа че просто изразявам мнение не искам да обидя никого

Валерия Димитрова, 10 г.,

Публикувано на 03.08.2011

Черната дупка е струпване на огромна маса в малък обем с толкова силно гравитационно поле, че втора космическа скорост е по-голяма от тази на светлината. Поради това дори и светлината не е в състояние да преодолее тази гравитация, оттам и името „черна“ дупка. В рускоезичната литература се нарича още „колапсар“, понеже според най-разпространената теория възниква от колапсирането на неутронна звезда. Съществуването на черни дупки се допуска в общата теория на относителността. Според нея никаква материя или информация не може да проникне от вътрешността на черна дупка до външен наблюдател, т. е. оттам не може да се извлече никаква маса или да се получи образ или друга информация за материята вътре в черната дупка. Квантовата механика допуска някои отклонения от това правило. Съществуването на черни дупки във Вселената е доказано чрез астрономически наблюдения, в частност от наблюдението на свръхнови звезди и на рентгеновото излъчване от активното галактическо ядро.

didi , 15 г.,

Публикувано на 29.08.2011

възхитена съм,

павел германов , ,

Публикувано на 29.09.2011

яко

Радостина Димитрова, 12 г.,

Публикувано на 21.10.2011

Мн яко

една майка , ,

Публикувано на 23.10.2011

Възхитително... Възхитително е, че има деца като десетгодишното момиче, което в коментара си е обяснило нещата вярно и ясно. Искрено се надявам да има повече такива деца, въпреки новите идеали - силикон и електронно обработени гласове.

мики ..............., ..... г.,

Публикувано на 16.12.2011

Това е много красиво

Бети Алексиева, 11 г.,

Публикувано на 13.03.2012

красиво но опасно.Много опасно :D :D :D

Ivan aleksandrof aleksandrof, 13 г.,

Публикувано на 29.05.2012

Мале мн яко но и мн опасно наи ми изоми че черната дупка разкъсва на милиони парчета

даяна , 10 г.,

Публикувано на 05.08.2012

еха!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град