Космос

Начало | Космос | Какво е да живееш на Международната космическа станция?

Какво е да живееш на Международната космическа станция?

Аз детето | 2018-04-25

Какво е да живееш на Международната космическа станция?

Някога мечтали ли сте си да бъдете космонавт? Няма начин поне веднъж да не сте си представяли как стъпвате на някоя планета или пък още по-смело: как сте първият човек стъпил на тази планета. Може би си представяте и по-обикновени космически неща като например какво е да си в космически кораб високо над планетата Земя и да се радваш на гледка, която малцина могат да видят на живо. Чудите ли се какво е да живееш на борда на Международната космическа станция?

Вероятно е подобно на това да си в кораба „Ентърпрайз“ от Стар Трек или Хилядолетния сокол на Хан Соло, нали? Или ще е по-скоро като пребиваване в луксозен курорт? Може би е нещо като да живееш в колата си? Бъдещето, предвидено от „Стар Трек“, все още не е дошло, а Международната космическа станция е доста по-различна от луксозен космически курорт или семейния автомобил. И така, какъв е животът на борда на МКС? Събрахме за вас отговори на този въпрос от различни космонавти прекарали известно време на борда!

МКС е спътник, който прави пълна обиколка около Земята на всеки 92 минути на надморска височина над 400 километра. Това е съвместен проект, спонсориран от космическите агенции на САЩ, Русия, Япония, Канада и няколко европейски страни. В станцията могат да живеят едновременно 10 космонавти, които обикновено прекарват там най-много до шест месеца. През това време те следват подробен график, който им казва кога да стават, кога да се хранят, кога да се упражняват, кога да работят и кога да спят. Ако това ви се струва ужасно, то имаме успокоение за вас. Космонавтите разполагат с много място за живеене, около 4 500 кубични метра жилищна площ, която включва лаборатория, където се правят всякакви интересни изследвания.

От друга страна всичко останало също си е приключение. Дори обикновени дейности като миене на косата или пък хранене са предизвикателство заради микрогравитацията. Например, космонавтите измиват косата си с шампоан без изплакване. За да използват тоалетната, те трябва да се прикрепят към нея с ограничители на краката и бедрата, докато самата тоалетна действа като прахосмукачка, която изсмуква всичко и го изхвърля в специални резервоари. Освен това учените (защото те там са си такива) трябва задължително по два часа всеки ден да се упражняват със специално оборудване построено за тях. Без тези редовни тренировки те биха изгубили значително количество мускули, което ще повлияе много лошо на здравето им.

Храната пък е в опаковки за еднократна употреба и е разделена на порции за всеки. Разбира се много активно се работи по това тя да се подобри и се случва да могат да си приготвят и някой сандвич със специални неронещи се питки, но това се случва само понякога и по определени поводи. Докато някои храни, като например сладкиши, могат да се ядат в космоса, точно както са на Земята, други храни представляват особени предизвикателства. Харесва ли ви да си слагате сол в храната? Когато сте в космоса, не можете да го правите както на Земята, защото подправката просто ще се разпилее насам-натам! В резултат космонавтите трябва да използват специална течна версия на солта.

Когато не са натоварени да провеждат научни експерименти или да извършват поддръжка на МКС, космонавтите могат да се отпуснат и да се забавляват по различни начини. Понякога е забавно просто да гледаш планетата Земя от специалните прозорци (илюминатори). Други дейности включват слушане на музика, четене на книги, гледане на филми и разговори със семейството. Както можете да видите животът на МКС крие някои предизвикателства, които не съществуват на Земята. Какво мислите? Бихте ли се радвали да живеете в продължение на шест месеца или повече на станцията?

Снимки: NASA

Намирате за любопитен живота на космонавтите... Тогава прочетете още:
Защо космонавтите „плуват“ в Космоса?
Защо космонавтите носят космически костюми?
С какво се хранят космонавтите?



Коментари
2 коментара

жулиета , ,

Публикувано на 13.09.2020

ооооооооо,това щее много яко защото аз, бих искала да живея във космусааааааааааа даааааа,това щее якооооооооооооо много щее забавно,особедно със моята приятелка Мимииииииии ииееееееееееееееее даааааааааааааааа! много го искъм, винаги съм искъла да живея там, със моите приятелиииииии но как ще идем там? как ще стане това? възможно лие? наистина ли,можем да живеем във космуса,? лалл,това щее якоооо много яко.

Жулиета Рибникова, ,

Публикувано на 20.09.2020

аааааааххххххххх, много яко ще бъдееееее даааааааа.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град