важните неща

Начало | важните неща | Какви бански и плажни артикули да купим за детето – съветите на КЗП

Какви бански и плажни артикули да купим за детето – съветите на КЗП

Аз детето | 2019-08-01

Какви бански и плажни артикули да купим за детето – съветите на КЗП

Комисията за защита на потребителите публикува съвети за покупките на някои от необходимите стоки в най-активния за почивки месец. Те се отнасят предимно за детските бански костюми, сувенирите и надуваемите артикули. При покупките на банските костюми или надуваемите артикули за плажа от типа на дюшеци, седалки за плаване, лодки и пр. трябва задължително да обърнем внимание на някои основни моменти, свързани с безопасността.

Банските за деца – задължително без връзки със свободни краища

Детските бански за малчугани до 7-годишна възраст в никакъв случай не трябва да имат връзки, които да се завързват зад врата, на гърба или кръста. Развързването им особено във водата може да създаде животозастрашаващи рискове и да доведе до сериозни инциденти. Избирайте такива модели, чиито връзки са надеждно закрепени и в двата края към основната част на банския. Дребните апликации – атрактивни, но несигурни Не рискувайте безопасността на банския костюм само заради красивия му външен вид. Всякакви украшения от типа на пайети и копчета върху него крият опасност от задушаване при поглъщането им от най-малките. Нека банският бъде изчистен от подобни елементи.

Сувенирите

В магазинчетата, особено през активните туристически сезони, могат да бъдат открити всякакви причудливи сувенири и предмети, които сами по себе си не представляват опасност и могат приятно да разнообразят пространството около нас по време на почивката ни. Но не е изключено в ръцете на децата част от тези изделия да се превърнат в „бомба със закъснител“. Това например, са различни малки фенерчета или лазерни показалки със светлини в различен цвят, които при насочване срещу очите могат да увредят зрението.

Надуваеми артикули

Кой е производителят и има ли знак със стандарта за безопасност? Това е първото и най-важно нещо, за което трябва да се поинтересувате. Цитирането на европейския стандарт за безопасност, както и на името или търговската марка на производителя, вносителя или доставчика дават по-голяма гаранция за надеждността на продукта.

Не пренебрегвайте факта, че острите ръбове, където се съединяват отделните части на изделието или ъглите на надуваемите предмети могат да причинят нараняване при триенето на тялото с тях във водата. Всякакви щифтове са опасни. Наличието на щифтове в краищата на регулиращи шнурове по дюшеците или поясите например, създава потенциален риск от нараняване. Клапаните за въздух трябва да са сигурни и прибрани. Запушалките за надуването на изделието не трябва да пропускат въздух, тъй като в противен случай може да се стигне до внезапно спадане и потъване. В никакъв случай те не следва да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто. Много е важно от гледна точка на безопасността всички въздушни кухини да са напълно надути. Информирайте се за каква възраст и тегло е предназначен продуктът. За целта погледнете предупредителните надписи върху изделието. Те съдържат тази важна информация, както и препоръката артикулът да не се използва от потребители извън определения диапазон за тегло или възраст, в плитки води, разбиващи се вълни или вани. Важно е родителите да бъдат особено внимателни дори тогава, когато става дума за напълно безопасни надуваеми предмети.

Децата в никакъв случай не бива да бъдат оставяни без надзор, дори когато са снабдени с такива помощни средства, тъй като те само ги улесняват при придвижването им във водата, но не гарантират напълно безопасността им. Искрящите и наситени цветове на надуваемите предмети ги правят по-лесно забележими във водата, което дава възможност за по-бърза реакция. В случай, че за кратък период детето остане извън зрителния контрол на родителя, той бързо да може да идентифицира местонахождението му преди да се е стигнало до някакъв сериозен инцидент.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов препоръчва преди да закупим някои от тези стоки, да направим справка в поддържания на интернет страницата на институцията регистър на всички забранени опасни стоки, за да се уверим дали избраното от нас не фигурира там. Той съветва дори при най-малко съмнение да се подава веднага сигнал. Когато потребителят закупи доказано опасна стока, има правото да си върне парите от търговеца. Има право и на обезщетение за вреди.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град