приказки от деца

Начало | приказки от деца | Големият великан и малкото момиченце

Големият великан и малкото момиченце

Ниа Палешникова | 2012-11-20

 Имало едно време един голям дружелюбен великан. Той много искал да има приятел, но заради ръста му всеки бягал от него.
Един ден великанът излязъл да се поразходи. Вървял, вървял и стигнал до една вълшебна гора и влезнал в нея.  Иззад едно дърво изскочила фея. Тя му казала че има начин да си намери приятел. Но, за да си намери, великанът трябвало да отиде в  най-страшната къща на света и да открие мазето. Там ще намери три буркана, пълни с магически пясък. Бурканът с червен пясък бил за смаляване, бурканът с жълт пясък бил изпълвал желания, а бурканът със син пясък бил за поумняване. Великанът запомнил всичко, благодарил на феята и си отишъл у дома, за да се подготви за пътешествието.

На сутринта той се събудил, взел чантата с храна и тръгнал. Но за нещастие от вълнение забравил да попита феята накъде да тръгне. Питал тук и там, но никой нищо не знаел. Както вървял по тясната уличка на селото видял един старец да седи на една пейка. Великанът решил, че ще попита дядото. И за негов късмет дядото знаел накъде трябва да тръгне. Великанът благодарил на дядото и тръгнал.

По пътя си видял най-различни същества: феички, вещици, еднорози и джуджета. Вървял три дни и три нощи и накрая открил най-страшната къща на света. На вратата пишело: "Не влизай, ако ти е мил животът". Великанът  не се почудил и влезнал. Започнал да търси вратата за мазето. Намерил вратата и я отворил. Пред него се извили едни дълги стълби. Когато слязъл в мазето видял едно малко и  красиво момиченце. То било вързано с окови и не можело да избяга. Великанът го видял и много му станало мъчно за момичето и с неговата голяма сила счупил здравите окови и освободил момичето. То му благодарило и му разказало за съдбата си и как е попаднало в страшната къща. Великанът не можел да дочака разказа и казал на момичето, че трябва да намерят три буркана. Момичето веднага ги намерило, но в тях нямало нито една прашинка. Великанът седнал на земята и взел да плаче, а детето отишло при него и го попитало какво би поискал от бурканите. Великанът й разказал за тъжния си живот и как никога не е имал приятел. Тогава момичето го попитало колко силно иска да има приятел. Той и отговорил, че дава всичко на света, за да си има поне един приятел. Тогава момичето го прегърнало и му казало, че то ще бъде най-добрият му приятел.

Двамата излезли от къщата и заживели щастлив и безгрижен живот.

Участва в конкурса "Великански конкурс за талантливи писатели"



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град