новини детски

Начало | новини детски | Докоснете музиката в специалната гостуваща изложба в „Музейко“

Докоснете музиката в специалната гостуваща изложба в „Музейко“

Аз детето | 2019-10-02

Докоснете музиката в специалната гостуваща изложба в „Музейко“

Какво е помпен орган и как звучи бутилкофонът? Каква музика може да създадем с музикален сешоар? Отговори на тези и други любопитни въпроси ни дават уникалните инструменти в „Докосни музиката!“. В детския научен център „Музейко“ откриха нова гостуваща изложба. Тя пристигна от Германия и разкрива често магичната връзка между музиката и науката. Общо 12 необикновени комбинации между музикален инструмент и предмет от всекидневието посрещат посетителите за Световния ден на музиката, 1 октомври, който съвпада с рождения ден на „Музейко“. Изложбата можете да посетите до края на януари 2020.

Сред необичайните преживявания, които „Докосни музиката“ предлага е „мелодична разходка“ с контрабас, по който посетителите могат да се разхождат, както и бутилков гонг, който имитира стъклено пиано. Ритъмът на природата ще прозвучи под звуците на земен ксилофон (звуци от дърво) и литофон (звуци от камък). Маса „Цветомузика“ ще предложи цветна феерия и форми от звук за всички откриватели с богато въображение! За да бъде весело, трябва да бъде шумно – затова музикалната изложба пристига с барабанна музика с тимпани и електронен конструктор за музика за малките експериментатори.

„Изключително впечатлен съм от музиката и начина, по който тя въздейства на нашия мозък. Именно това ме подтикна да се занимавам с този вид изкуство“, сподели пред Bulgaria ON AIR създателят на изложбата Майкъл Брадке. Все повече съвременни изследвания доказват градивното и често определящо влияние на музиката върху умственото развитие на децата. Участието ѝ в живота им помага за по-бързото усвояване на определени езикови умения като значението на думите, четенето и развитието на социални и емоционални умения. Благотворното влияние на музикалните инструменти помага на тялото и ума да работят заедно – развива добрата памет и справянето с различни учебни дейности... дори с математиката! А най-важното от всичко е, че се чувстваме щастливи, защото превръщаме живота в песен!

„Докосни музиката“ е 5-та гостуваща изложба в „Музейко“ след „Големите научни открития“, „Влечуги“ и „Риби“, „Изгубените светове“. Всяка една от тях допълва съществуващите над 130 интерактивни инсталации в детския научен център, като дава възможност за нови преживявания и знания.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град