България

Начало | България | Детската железница в Пловдив: едно различно преживяване

Детската железница в Пловдив: едно различно преживяване

Аз детето | 2015-11-30

Детската железница в Пловдив: едно различно преживяване

По света има толкова много атракции и забавления, че ако си поставим за цел да ги посетим всичките, няма да ни стигне един живот: паркове, „Дисниленд“, въртележки, колички, водни пързалки и цели аквапаркове и какво ли не още. А представяте ли си, че допреди 10-15 години, когато родителите ви са били малки, най-голямата атракция е било возенето на влак. Качването на влак винаги е било вълшебно и невероятно приключение, но колкото и да е странно, сега също си остава такова, някои неща са просто неизменими и времето не им влияе. И ако за родителите ви е било невероятно да се качват на влак, защото е нямало толкова много атракции, то за вас би било интересно, защото вече влаковете не са така популярно средство за придвижване, нали? Така че можем да заключим, че за всички деца едно от най-вълнуващите преживявания е пътуването с влак. Лекото поклащане наляво-надясно, тихото тракане на влака по релсите, сменящите се пейзажи през прозореца... Всичко това е толкова интересно. Още по-интересно ще бъде подобно преживяване във влак създаден за деца.

Точно такава детска железница има в Пловдив. Намира се в подножието на Младежкия хълм, на около 15 минути пеша от центъра на града. Детското влакче си има всичко – локомотив и вагони, в които ще пропътувате един невероятно вълнуващ километър.

Всичко започва от гара „Пионер“, която си има истински перон, коловози и семафори. След това ще минете през чудесни места като мост, железопътен прелез с бариери и тунел. А след това идва и най-изключителното и забавно преживяване, което ще бъде почти като на влакче в небето. Детската железница ще се изкачи по естакада под формата на цифрата шест. След това следват спирките „Снежанка“ и крайната гара „Панорама“. На нея има кратка почивка, където всички малки пътници ще могат да се насладят на панорамна гледка над Пловдив и да си направят забавни снимки за спомен. След това влакчето ще ви вземе обратно по същия път.

Знаете ли, че всъщност в България има само още една такава детска железница, в Кърджали по проект на инж. Валентина Йочкова, тя също функционира. Строежът на тази в Пловдив, започва на 21 април 1979 г. Строена е от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство за 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и за първата асамблея „Знаме на мира“. Релсите и вагоните са от железопътната линия Кочериново – Рилски манастир, закрита през 1954 г. По-късно вагоните са подменени. Открита е като Детска железница „Знаме на мира“ на 23 септември 1979 г.

Още по-хубавата новина е, че влакчето пътува и зимата, стига да няма прекалено много сняг, така че можете още тази седмица да си направите семейна разходка дотам. Кажете на родителите, че и на тях ще им хареса, гарантираме го. :-)

Снимка: Eugene Hristov/www.panoramio.com/



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град