Vip интервю

Начало | Vip интервю | Давид Мавродиев разказва защо книгите са по-интересни от филмите и за много други неща

Давид Мавродиев разказва защо книгите са по-интересни от филмите и за много други неща

Мирела Любенова | 2012-10-01

Давид Мавродиев разказва защо книгите са по-интересни от филмите и за много други неща

Запознайте се с Давид Мавродиев. Той е един от победителите в конкурса за книгокоментиране на „Забавното лятно четене" 2012 и ИнфоДАР. Давид с удоволствие се съгласи да сподели мнението си за книгите и да ни разкаже какви книги обича и още много други интересни неща, свързани с тях. А също така ни изпрати към интервюто и едно много хубаво стихотворение, с което иска специално да поздрави всички вас.

Бихте ли се представили?
Казвам се Давид Станислав Мавродиев и Станислав е бащиното ми име, а не първо както най-често смятат, а като кажа, че е бащино ми слагат „ов“ след него и това най-много ме дразни!

Колко книги прочетохте това лято?
Аз започнах да чета книгите от списъка за 5 клас още миналата учебна година в училище. Предишната ни класна, г-жа Джорджева, ни каза, че който ги прочете през годината ще може да си чете каквото иска през лятото. Така че с част от моите съученици започнахме да се състезаваме и в края на учебната година(след матурите) ми беше останала само една книга за четене от задължителните. А с тези, които аз си избрах за лятото, общо ми станаха мисля 82 книгите, които прочетох. Но си признавам, че част от тях бях чел предните ваканции и сега само си ги припомних. Но любимите ми книги чета по няколко пъти. А и обичам също така да чета книжки, които вече съм гледал като филми, за да видя разликата. Винаги има такава!

Първо прочетохте задължителните или ги редувахте с други?
Първо задължителните. След това която си реша!... Вкъщи имаме много книги – цяла библиотека и вече няма място дори, затова татко обеща да купи още една секция, за да не са книгите само в хола, но и в моята стая. Имаме много стари – от баба, дядо, от мама и тати, но и много нови книги, които аз или родителите ми купуват, които получавам по празниците (рожден или имен ден, първия учебен ден, Коледа и Нова година, 24 май и 1 юни) или които са ми подарък от училище или от литературните конкурси, в които участвам.

Кой литературен жанр ви е любим?
Обичам приключенските, фантастичните и историческите книги. Разбира се, и приказките, легендите и басните. Много обичам да чета и поезия!

Коя ви е любимата книга и защо?
Ако преди година ме бяхте попитали, щях категорично да ви кажа едно заглавие. Но всяка година аз откривам нова моя любима книга. Но има и такива, които ще смятам за любими винаги. Това са „Приключенията на Том Сойер“, „Басни“ на Лафонтен, „Тримата мускетари“, „Малкият принц“, „Мечо Пух“, Българските народни приказки на Каралийчев и поезията на Яворов. Сега чета една по-сложна книга – Библията за деца и предполагам, че и тя ще ми стане любима в скоро време!

Вашите близки четат ли колкото вас?
Да, но не колкото мен, защото те всичките задължителни книги, които аз чета и харесвам са ги чели. А новите, които избирам да чета са им много детски, както казват. На мама любимата книга е „Малкият принц“ и аз затова я прочетох още в първи клас, но тогава не я разбрах много. Мисля, че трябва да си пораснал за да я четеш и разбереш. Затова всяка година я препрочитам и откривам много нови и интересни неща в нея. Мама казва, че сега я виждам по един начин, а като стана възрастен – по друг. Сигурно е така, след като тя винаги плаче в края на книгата, а аз – не. Тя мисли, че малкият принц умира, а аз вярвам, че се е прибрал на своята планета, грижи се за розата си и я почиства от баобабите. Иначе как ще ми обясни, че като видя звездите аз се усмихвам и не плача?... А на татко любимата му книга е същата като на Бойко Борисов – „Винету“. С него нямам спор, съгласен съм с това което мисли. Той никога не е плакал на тази книга, но аз се натъжавам, когато вождът умира и звучи Аве Мария!

Вкъщи всички ли обичате да четете?
Да. Аз чета книгите с корици. Мама чете книги по интернет. А тати предпочита вестниците – и хартиените и тези в нета. Но нямат време за големи и дълги книги, защото трябва да работят. Четат повече през отпуските, ваканциите и почивните дни. И после си говорим – обсъждаме книгите, героите и техните постъпки!

Ще се похвалите ли в училище с наградата си?
О, аз вече се похвалих! Съучениците ми и новата ми класна, г-жа Тасева ме поздравиха.

По кое време на деня четете?
Ако е през учебната година – вечер, след тренировките ми по карате. Тогава вече съм си научил уроците, написал съм си домашните и имам малко свободно време. Ако е през почивните дни или ваканциите – по всяко време!

Коя е първата книга, която прочетохте сам?
Приказките на Андерсен! Тогава те ми бяха любими. И ми харесаха много повече от анимациите, които бях гледал преди това на DVD.

Какво според вас носи четенето и защо хората трябва да четат?
Носи знание. Носи идеи и мечти. Развива въображението. Помага ти да твориш и ти. Според мен, младите хора трябва да четат повече, за да имат мнение. За да имат култура. За да се развиват и да бъдат успешни в живота. За мен четенето е като поглед през ключалката. Вратата е затворена. Зад нея те чака цял един нов свят. Лесно е ако имаш ключ и получиш знанието наготово (да препишеш от нета, да копираш готова мисъл или идея на автор или цялото му произведение). По-трудното е сам да откриеш начин да получиш това знание, дори и това да е бавно и трудно, като поглед през ключалката. Така аз виждам четенето. Може да е бавно и трудно, но е интересно и сладко, защото за него си се потрудил. Предпочитам го пред отворената врата на филмираните книги. А и то има едно голямо предимство – дава ти възможност да си представиш каквото и както си искаш, а не да гледаш това, което друг си е представил като е чел книгата и после я е направил на филм. Аз си спестявам това разочарование... А лично на мен четенето много ми помага да се опитвам и аз да пиша като любимите ми автори!

Защо решихте да участвате в конкурса на „Забавното лятно четене“ и издателство ИнфоДар?
Защото обичам книгите. Обичам да чета. А и обичам състезанията и надпреварата. И защото този конкурс беше точно като за мен! А и още, харесвам конкурсите на Az-deteto.bg. Честно да си призная до сега не бях печелил интерактивна книга и много благодаря на ИнфоДар за чудесния подарък.

Кое ви вдъхнови да напишете коментарите, с които спечелихте?
Книгите! Интересните герои и различните случки в тях. Но и авторите, защото те са големи имена и заслужават творбите им да бъдат четени от децата.

Участва ли ли сте и в други конкурси свързани с литература?
Да. Участвам от миналата година (само в два конкурса и имам две първи места, а и едно от училищния конкурс). Но тази година реших да участвам с моите стихчета, басни, песни, гатанки и римувани есета и разкази в стихотворна форма в много повече. До сега съм спечелил:
1. Първо място от общинския конкурс „Изкуството на паметта“ на Столичен район „Овча купел“, за есето в рима „Моят роден квартал“- 17 септември 2012 г.
2. Първо място на националния конкурс „Аз и спортът“ на БАК, за стихотворението „За каратето с любов“- 14 септември 2012 г.
3. Първо място от националния конкурс „Моята библиотека – прозорец към Америка“ на Американския център в Столична библиотека, за стихотворението „Приключенски завет“- 29 юни 2012 г.
4. Първо място от IX национален конкурс „Казанлъшка роза“, за стихотворението „Легенда за казанлъшките рози“- 5 юни 2012 г.
5. Първо място от XI национален конкурс „Искри над Бяла“, за стихотворението „Ваканция в Бяла“- 19 май 2012 г.
6. Второ място от международния конкурс „Моята гатанка“ на Български учебен център „Знание“- Чикаго, за авторската гатанка в стихотворна форма „Компютър с интернет“- 24 юни 2012 г.
7. Трето място от националния конкурс „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев“, за стихотворението „Приказен завет“- 11 май 2012 г.
8. Първа поощрителна награда от VI национален конкурс „Огънят на Орфей“, за десет избрани стихотворения – 28 юни 2012 г.
9. Специална поощрителна награда от III национален конкурс „Екомания“ на новинарския сайт ВестиБГ, за есето в рима „Вода“- 2 юли 2012 г.
И с Вашата награда ми стават 10 по-важни поетични отличия до днес.

Посещавате ли библиотеки и колко често?
Да, посещавам. Най-много книги си взимам от училищната ни библиотека в 88-мо СОУ „Димитър Попниколов“. Когато прочета книгата я връщам и вземам друга. Поне веднъж месечно. В последно време ходя често и в детския отдел на Столична библиотека, както и в Американския център, особено след като юни месец успешно защитих Cambridge Flyers.

Кой е любимият ви предмет в училище?
Не е един. Любими са ми български език и литература, езиците (английски и руски), разказвателните (история и човек и природа), а и информационни и компютърни технологии. Ами май с всички предмети се разбирам. Нямам предмет, който да не харесвам – поне до сега беше така, а сега предметите са повече, нови и различни, така че не знам какво ще ми е мнението в края на годината. Дано всички са ми любими!

За какво мечтаете?
За много неща. Да са здрави всички мои близки и познати. Да се обичат хората. Да са по-добри. Да се усмихват повече. Денят им да бъде по-цветен, пъстър и шарен. А за мен... Мечтая за много неща, но съм забелязал, че като ги кажа на глас те не се сбъдват. Затова ще си ги оставя в тайна!

Какво е вашето хоби?
Ако хоби е четенето и писането, значи това е моето хоби! Освен това се занимавам и със спорт. Тренирам карате (шотокан карате до). Републикански вицешампион съм за 2012 г. и съм в националния детско-юношески отбор на България. Имам много спортни постижения в каратето и награди от първенства в страната и чужбина. Октомври месец ми предстои световното първенство по карате в Италия и сега се готвя за него. Освен успешни изяви в спорта имам и театрални изяви. Направих своя театрален дебют като актьор на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ на 1 април 2012 г., в постановката „Приказки за малки и големи“ на детско филмово студио „Дефисто“ към Ню Бояна филм. Хареса ми театърът, но обичам и киното. Участвал съм с каратето дори в една реклама. А любовта ми към компютрите ме заведе до мултимедийните презентации – да, често в свободното си време правя мултимедийни презентации на мои стихотворения. Например имам такава (в два различни варианта) на „Тримата мускетари“, а и сега подготвям една за освобождението на София от турско робство. Харесва ми да се занимавам с мултимедия. Стават интересни презентации!

Какво бихте пожелали на читателите на Az-deteto.bg?
Да четат повече, за да могат и те после да пишат така хубаво, като авторите на любимите им детски книги. И ще ги поздравя с едно от моите първи стихчета, защото го смятам за подходящо...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град