любопитно

Начало | любопитно | Да надникнем в малко познатия и интересен свят на римите

Да надникнем в малко познатия и интересен свят на римите

Аз детето | 2020-11-17

Да надникнем в малко познатия и интересен свят на римите

От римите в детските залъгалки та чак до най-новите хип-хоп песни животът ни всъщност е изпълнен с рими като се замислим. Винаги възхитителни, интересни и понякога проницателни, римите правят всичко от поезия до текстовете на песните малко по-забавни и интересни. Сега сигурно си мислите и защо ни казвате това – дори и бебетата знаят какво е рима и как могат да римуват една дума с друга. Това си е така, но всъщност тази част от речта е много по-специална и интересна и затова сега е време да ви разкажем нещо повече за нея. Първо обаче нека кажем, че римата е повтарянето на подобни звуци в две или повече думи. Например: прилича и облича, роза и мимоза, пъпеш и изкъпеш и т. н.

Знаете ли обаче, че като всяко нещо и римата е била измислена, макар и преди много, много години. „Ши Дзин“ – китайска книга с поезия съдържа най-старите доказателства за съществуването на римата. Книгата датира от 10-ти век! Някои учени смятат, че ирландската литература е въвела римата в средновековна Европа през 7-ми век. За най-старото и първо английско римично стихотворение се смята произведение наречено „Риминг“. Написано на староанглийски език (съвсем различен от днешния английски), това стихотворение от 87 куплета се смята за еталон за римувана поезия.

Както повечето автори и поети знаят, римата създава повтарящи се модели, които са приятни за ухото. Повтарящите се модели често служат и за по-лесно запомняне на даден текст. Сигурно сте забелязали как по-лесно запомняте римувани стихотворения от такива в които няма нито една рима. Редовното използване на рими също помага на авторите и поетите да структурират своите произведения. Читателите често ги намират по-лесни за четене, тъй като римуващите се модели ясно обозначават краищата на куплетите. Плюс това, нека да бъдем честни: римата е доста по-забавна. Обърнете внимание на двата примера по-долу. Кой предпочитате?

„Ти си роза, ти си крем, ти си щастие за мен!“

или

„Ти си щастие за мен, защото си красива като роза и като крем!“

Веднага ви казваме, че сте харесали повече първия вариант, нали така? Знаете ли обаче, има много думи, които не могат да се римуват с нищо смислено. Такива думи са портокал, лилаво и месец. Въпреки че портокал и кокал могат да звучат като рима по правилата на поетите те не са римувани съвсем както трябва и затова не се римуват. Пък и ние трудно можем да си представим как можем да свържем портокал и кокал в едно смислено изречение. Има много други думи, които не се римуват. Можете ли да се сетите за някои от тях? Ако сте автор или поет, какво трябва да направите, ако искате да използвате една от тези думи?

Някои от тях римуват думата не с една, а с няколко за да направят изречението си смислено. Но по-често използват синоним (дума със същото или подобно значение), която да използват. Така например портокал може да бъде заменен с цитрус или пък с друг подобен плод като лимон или мандарина. Друга възможност е просто да поставите думата без рими на друго място. Вместо в края, където може да се наложи да се римува, авторът може да постави думата в началото или в средата на изречението. Казахме ви, че римите са много по-интересни отколкото си мислехте!

Снимки: pixabay.com

Сега е време да разберете, че римите могат да бъдат и още по-забавни. Как ли? Просто цъкнете на:
Домино с рими предлага игри незабравими
Творческо забавление с поезия



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град