любопитно
Обзалага ме се, че не знаете как се произвеждат тези 8 обикновени неща
Всеки ден сме заобиколени от стотици неща, но повечето от нас не спират и не се замислят как изглежда техният производствен процес и какво се случва с тях, преди да видим крайния резултат. А всъщност процесите са доста интересни, затова надникнете с нас в създаването на някои неща, които вие или родителите ви ползват всеки ден. Ще се удивите колко е интересно и впечатляващо производството им, а дори не сте подозирали.
Червило
- Червилото обикновено съдържа 5 основни съставки: ланолин, масла, восъци, оцветители и седеф. Понякога се използва и полимер, който помага на червилото да остане твърдо и да не запълва малки пукнатини в устните.
- За този продукт за красота се използват около дузина цветове, включително жълто, черно и синьо. Различните цветове се смесват, за да се получат различни нюанси.
- Червилата винаги са парфюмирани. Ако не беше това, щяха да миришат на восъчни свещи.
Шоколад
- Шоколадът се прави от какаови зърна, които първо се събират, почистват от желатинов филм и ферментират чрез съхранение в специални кутии за 8 дни.
- След това зърната се изсушават и изпращат до фабриките за шоколад.
- В завода зърната се пекат и смилат, след което се смесват със захар и мляко.
- След това шоколадът се вари около 12 часа. Температурата и влажността се спазват стриктно на всеки етап от производството, тъй като те влияят на външния вид и вкуса на продукта.
Инстантни нудълс
- Производството на нудълс започва със смесването на брашно, нишесте от тапиока, яйчен прах и сгъстител – всичко необходимо за най-добрата структура на продукта.
- За да стане юфката инстантна, каквато я познаваме от магазина се вари предварително във фабриката.
- И това още не е всичко. След варенето се и пържи! Това помага да се съхранява дълго време.
Спирала
- Основната съставка на всяка спирала е пигментът. Черната спирала се произвежда традиционно от сажди. Други често срещани съставки включват вода, восък и масла.
- В зависимост от предназначението на спиралата, съдържанието ѝ също се променя. Някои съдържат и гъвкави полимери и микрофибри, докато други са с много парафин.
Сапун
- Основните съставки на сапуна са масла и мазнини.
- Традиционното варене на сапун в известен смисъл прилича на готвене на топла яхния. Производителите на сапун следят да не прелее и разбъркват веществото със специално гребло.
- След като се свари, сапунът се оставя за 36 часа, за да се утаи сапунената паста, която се използва в следващата партида като грунд.
Кибритени клечки
- Добрите клечки се правят от най-доброто дърво. Повечето фабрики ги правят от избрана трепетлика. Един от решаващите етапи в производството на кибрита е изрязването на клечките.
- После голите клечки се обработват със специален реагент, за да не тлеят дълго след запалване.
Картофен чипс
- Най-добрият чипс изисква подбрани картофи, а не какъвто и да е вид.
- За да направите 1 килограм чипс, са необходими 4 килограма картофи.
- Картофите се нарязват на парчета с дебелина не повече от 1,3 мм.
- Чипсът се пържи само 3 минути.
Кола
- Производството започва с подготовка на водата. Една от съставките на напитката е смес от захарен сироп и таен концентрат, който компанията не издава.
- Сместа и водата се смесват заедно в завода за пълнене и тук напитката също се газира. Бутилката пък се прави от малка гореща тръба. Духащата машина я издухва до размера и формата на желаната бутилка.
Смешен бонус
Ето „ужасната“ истина за произхода на ваниловия сладолед!
0 коментара