любопитно

Начало | любопитно | 5 интересни факта за Джералд Даръл и 6 негови цитата

5 интересни факта за Джералд Даръл и 6 негови цитата

Аз детето | 2021-01-07

5 интересни факта за Джералд Даръл и 6 негови цитата

На 7 Януари 1925 г. в Индия се ражда Джералд Даръл. Три години по-късно родителите му се преместват да живеят в Англия, а след още три се установяват на гръцкия остров Корфу. Там младият Джералд показва своите дарби – на естествоизпитател. Изучавайки света на животните, той предприема много експедиции. Брат му Лорънс го насърчава да започне да се занимава с писане. Документалните филми, които той е заснел са гледани от 150 милиона зрители в 40 държави по света. През 60-те години на миналия век разбира, че на другите им е интересно да слушат и как разказва за своите срещи и премеждия в дивата природа. Така се ражда знаменитото му предаване за БиБиСи, една по една започват да се появяват и книгите.

През 1959 г. Джералд Даръл създава свой зоопарк на английския остров Джърси в протока Ла Манш, през 1964 г. Джералд Даръл превръща зоопарка основан от него в „Тръст за опазване на дивите животни“ с филиали в САЩ и Канада. Джералд Даръл е автор на 37 книги, които са преведени на много езици, включително, разбира се, и на български.

Даръл става популярен с трилогията романи, в която описва детските си години, прекарани на остров Корфу – „Моето семейство и други животни“, „Птици, животни и роднини“, „Градината на боговете“.

Цитати на Джералд Даръл:

1. „Няма първи свят и трети свят. Има само един свят за всички нас да живеем и да се наслаждаваме в него“.

2. „Погледнете го по този начин. Всеки, който е получил някакво удоволствие от живота, трябва да се опита да даде нещо от себе си. Животът е като превъзходна храна и светът е метр д’отел. Радвам се да дам нещо в замяна, защото съм бил така изключително щастлив и съм получил такова голямо удоволствие от него“.

3. „Бях чел, че всяко живо същество служи за храна на друго живо същество, бях чел и за естествения подбор, но сега ми се стори, че нещата отиват твърде далече.“

4. „Моето детство в Корфу оформи живота ми. Ако имах дарбата на Мерлин, щях да подаря на всяко дете моето детство“.

5. „Когато от всички страни си обкръжен от глупаци, всяко логическо разсъждение е гениално.“

6. „Нищо не дразни така човек, като отговорите на чисто риторични въпроси.“Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град