важните неща

Начало | важните неща | 9 добри навици за сън, които ще ви помогнат да подобрите успеха си в училище

9 добри навици за сън, които ще ви помогнат да подобрите успеха си в училище

Аз детето | 2021-11-22

9 добри навици за сън, които ще ви помогнат да подобрите успеха си в училище

Колко дълго спахте тази нощ? Легнахте ли си навреме или стояхте на компютъра или таблета, докато очите ви започнаха да се затварят сами? Знаете ли, че това всъщност е доста вредно, не само за здравето, но и за успеха ви в училище! Независимо колко залягате над учебниците ще ви струва, че не знаете всичко само и единствено, защото не спите както трябва. Дори и да не го усещате – това са си чисти факти! Учениците, които не спят достатъчно или нямат добри навици за сън имат по-ниски оценки, защото са по-малко способни да се концентрират, да запомнят информация и да мислят логично. Може би сега ще се замислите и ще се сетите, че има моменти в които сте усещали подобни неща и сте се чудили какво става с вас? Е, вече ще знаете, но има спасение! Ако спазвате тези 9 навика за добър сън, нито една задача или пък съчинение няма да ви се опре.

Спете толкова, колкото ви е необходимо, за да се почувствате отпочинали

Очевидно, нали? Повечето деца се нуждаят от 9 до 11 часа сън. Някои могат да се справят с по-малко, но ако имате време, използвайте го, за да получите толкова сън, колкото ви трябва. И дори и през почивките и ваканциите не пренебрегвайте тези часове, защото можете да си отспите през деня. Само два дни или две нощи прекарани в будуване или недостатъчно спане ще хвърлят биологичния ви часовник в хаос и ще ви накарат да се чувствате уморени с дни.

Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден

Това невинаги може да е възможно, но приближаването доколкото е възможно едни и същи времена наистина ще помогне. И запомнете, че не можете да „наваксвате“ в съня през почивните дни. Опитайте се да запазите рутината на съня си през уикенда колкото е възможно по-близо до делничния си ден. Това ще ви помогне винаги да сте отпочинали и свежи и мозъкът ви да работи „като компютър“.

Дръжте смартфона и таблета далеч от леглото

Това може да е доста трудно предвид факта, че сме свикнали поне през половин час да ги поглеждаме, но ако се откажете от този си навик ще си заслужава.

Не гледайте телевизия и не играйте на електронни игри поне 30 минути преди лягане

Телевизорите, компютрите, таблетите и видеоигрите стимулират мозъка и пречат да заспите. Дайте време на тялото си да се настрои в режим за спокоен и пълноценен сън.

Внимавайте с кофеина, който не се съдържа само в кафето

Чай, газирани напитки и шоколад могат да ви попречат да заспите. Ако се събудите няколко пъти през нощта, това може да е заради кофеина, който се съдържа в тези продукти.

Не яжте тежки храни на вечеря

Знаем, че понякога обилната вечеря звучи като нещо страхотно, но защо вместо това закуската ви да не е обилна. Вечерята трябва да е лека без пържени или много мазни храни. Храната също може да ви попречи да заспите пълноценно, особено ако е много мазна или в голямо количество на вечеря, защото тогава тялото ви ще е твърде заето да я преработва през нощта и няма да може да си осигури пълноценен сън.

Не се притеснявайте ако не можете да заспите

Лежал ли си някога в леглото, притеснявайки се, че никога няма да заспиш? Това влошава проблема! Вместо да държите очите си затворени насила и да се въртите в леглото, станете и направете нещо тихо, като четене или слушане на лека музика. НЕ използвайте електроника обаче. Светлината, която излъчват екраните, ще ви затрудни да заспите. Когато отново се почувствате сънливи, върнете се в леглото.

Не претоварвайте графика си през деня

Твърде много отговорности като допълнителни уроци, клубове и спорт могат да причинят проблеми със стреса, умората и съня.

Не се притеснявайте да помолите за помощ

Училището е стресиращо, а стресът е основна причина за проблемите със съня. Добре е да поискате помощ и да говорите с родителите си ако училището ви стресира много или пък често не можете да спите през нощта, или пък се чувствате уморени почти всеки ден!

Прочетете и още интересни факти за съня:
Преди да сте заспали, прочетете някои интересни факти за съня
Невероятни факти за сънищата, които ще ви изумят
Защо децата имат нужда от повече сън, а възрастните не?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град