важните неща

Начало | важните неща | Раницата ви отново е тежка? Съветите на ортопеда как да се предпазите от травми!

Раницата ви отново е тежка? Съветите на ортопеда как да се предпазите от травми!

Аз детето | 2021-09-20

Раницата ви отново е тежка? Съветите на ортопеда как да се предпазите от травми!

Първолаците ще носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден, доказаха наскоро специалисти. Децата имат общо седем задължителни учебника, от които поне три се слагат в раницата всеки ден и вървят с учебна тетрадка. Какви последствия ще имат тежките раници за децата? „Последствията няма да са тежки деформации на гръбначния стълб, но за тези малки деца това си е тежък багаж. Умората на гръбнака, неправилната стойка би довела до леки позиционни деформации. Тежко заболяване няма причина да се отключи – нужно е предразположение и/или генетичен фактор“, обясни хирургът ортопед в Клиника по ортопедия и травматология към МБАЛ „Токуда Болница София“ д-р Евгени Влаев по Bulgaria ON AIR. Важно е раницата да е симетрично поставена и прилегнала на гърба на детето, стана ясно от думите на д-р Влаев. „Раницата трябва да е прилепнала по целия гръб и да му е удобно на детето. Не трябва да се усеща болка по гърба“, категоричен е ортопедът.

Освен да носят тежки раници, покрай дистанционното обучение на децата им се налага и постоянно да седят пред компютъра. Според д-р Влаев комбинацията от двете би усилила ефектите им. „Вкъщи няма достатъчно добри условия, няма добра ергономика на учебното място. Детето може да е легнало, може да седи неправилно на стол или диван, което в училищата е изчистено с ученическите чинове. Това води до асиметрично натоварване на гърба, а това от своя страна може да доведе до дискомфорт при децата – болка, мускулни спазми и тонусът им да се промени“.

Според него детето би трябвало да се наблюдава и от родителите, и от училищните власти за промяна на походката и белези за деформация. „Ако говорим за заболяването сколиоза, белезите са следните: промяна във височината на раменете, промяна в хоризонтала на таза, синдромът на лошо скроената количка“, посочи д-р Влаев и поясни, че симптомите са видими най-често при 9- и 10-годишните. Съветът му към родителите е раниците да са по-леки, доколкото е възможно, да бъдат симетрично разположени и с две презрамки за двете рамена.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град