любопитно

Начало | любопитно | 4-годишно момченце зададе въпроси на НАСА и те... му отговориха

4-годишно момченце зададе въпроси на НАСА и те... му отговориха

Аз детето | 2014-03-06

4-годишно момченце зададе въпроси на НАСА и те... му отговориха

Някога имали ли сте следния проблем: пишейки си домашното, да кажем по човек и природа, срещате такъв въпрос, на който трябва да отговорите, и имате чувството, че само най-великите учени могат да отговорят. Даа, сигурни бяхме, че сте. Но не се притеснявайте, това не се случва само на вас, а на много деца по света, включително и на малкия Лукас Уайтли. Сблъсквайки се с училищен проект за космическото пространство, Лукас решава да направи нещо много смело, подобно на космонавтите, които решават да пътуват до Космоса. Той моли НАСА за помощ.

С малко помощ от баща си момчето от началното училище изпраща свое видео до сайта на космическата агенция на САЩ, което включва три въпроса. И колкото и да си мисли, че това няма да има ефект и никой няма да му обърне внимание, за негова голяма радост, след 3 дни получава видеоотговор, специално сниман за него от инженера-изследовател Тед Гарбеф от Отдела за специални научни изследвания на НАСА.
Г-н Гарбеф, чиято работа е в областта на експерименталната физика, не само че отговаря на въпросите на Лукас, но и го развежда из своя отдел. А учителите на смелото момче са толкова впечатлени, че вече му дават повече проекти за Космоса и много се гордеят със своя ученик.

Бащата на Лукас, Джейм Уайтли, казва: "Явно синът ми е наследил това от мен, защото когато бях дете аз също писах въпрос на НАСА. Тогава обаче получих само една брошура от тях, но бях много щастлив. Това, което Лукас получи от тях е нещо невероятно. Очевидно Тед мисли не само за работата си във физиката, но и за бъдещето на нашата страна. Благодарен съм му, че е отделил такова специално внимание за сина ми".



А ето и отговорите на Тед и въпросите на Лукас. Може да не ви помогнат за вашето домашно, но поне са интересни.

Колко звезди има в Космоса?
Може би си мислиш, че тези звезди, които виждаш нощем на небето са много, но всъщност те са само една малка част от всички милиарди звезди в Космоса. Толкова са много, че даже и на мен ми е трудно да си ги представя. Ние тук, в НАСА, се опитваме да изчислим броя им, но също не сме успели с точност. Въпреки това нашите инженери и учени са много добри с големите числа, затова мога да ти кажа, че в Космоса има повече от 1,000,000,000,000,000,000,000,000 звезди.

Кои са втория и третия човек отишли на Луната?
САЩ първи са "качили" човек на Луната и всъщност често се говори, че това е единствения опит. И все пак Русия е направила същия опит, така че това я поставя на второ място. Много често и Китай прави подобни опити и веднъж успя, затова тя е на трето място в тази класация.

Имало ли е животни на Луната?
Не, но животните наистина много ни помагат да разберем как работи Космоса и как хората могат да издържат там. Всъщност едно от първите живи създания, което е изстреляно в Космоса е руско куче на име Лайка. То сега е нещо като космически герой за нас. Лайка е първото живо нещо, което е изстреляно в космоса. Ние от НАСА също имаме своя принос тук – наш е първия примат изстрелян в това необятно пространство. То е шимпанзе на име Хам. Но за съжаление нито Лайка, нито Хам са стигнали до Луната, те просто са обикаляли в орбита около нашата планета Земята.

Снимки: dailymail.co.uk



Коментари
1 коментар

plamena , ,

Публикувано на 21.04.2014

UUU-haaaa tova ne moje da bude!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град