любопитно

Начало | любопитно | Интернет стана на 25 години!

Интернет стана на 25 години!

Аз детето | 2014-03-12

Интернет стана на 25 години!

Днес трябва тържествено да честитим рождения ден на един много специален рожденик – нашият любим, интересен, пълен със забавления Интернет. Замисляли ли сте се какъв би бил живота без Интернет? Върху подобна мисъл трудно се разсъждава, защото тя към този момент изглежда абсолютно немислима. Точно преди 25 години обаче липсата на Глобалната мрежа не е правила впечатление на абсолютно никого. Днес, на 12 март честваме 25-тата годишнина от появата на Интернет!

Можете ли да си представите, че преди 25 години е нямало Интернет – нямало е игри, картинки, филми, книги и когато имаш въпрос никой не ти е отговарял "Напиши го в Google", а е трябвало или да питаш познати и съседи или да се ровиш в енциклопедиите, за да намериш отговора на въпроса си. Очевидно и Тим Бърнърс-Лий, бащата на световната мрежа не е бил съгласен с това. Британецът работел в лаборатория на ЦЕРН, Европейската организация за ядрени изследвания, когато изобретил начин за по-лесен достъп до данни от свързани помежду им компютри. Той съобщил за откритието си в статия, публикувана на 12 март 1989 г. Така тази дата се смята за рождена на Световната глобална мрежа, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.
В основата си мрежата е софтуер за сърфиране между информациите, които са онлайн. Отличителният му аспект е възможността да кликнеш върху някоя от връзките, за да отвориш папка на компютри, които могат да се намират навсякъде.

Други по-важни години за нашата любима световна мрежа са:

  • 1993 г.: екип от университета в Илинойс под ръководството на Марк Андрийсън, разработва "Мозаик" (Mosaic) – браузър с интуитивен интерфейс, помагащ популяризирането на интернет и основа за браузъра "Нетскейп", пуснат на следващата година.
  • 1994 г.: онлайн книжарницата "Амазон" прави своя дебют. Китай има достъп до мрежата, но филтрира съдържанията.
  • 1995 г.: първо интернет включване в Африка. Компанията "Майкрософт" започва война на браузърите, лансирайки "Интернет Експлорър", който в крайна сметка убива "Нетскейп". "Ибей" (eBay) осъществява първите си онлайн търгове. В света има 16 милиона потребители на интернет, или 0,4% от населението. 1996 г.: финландската компания "Нокиа" пуска първия мобилен телефон с възможност за свързване с интернет.
  • 1998 г.: американските власти поверяват световната регулация на имената на домейните (.com, .gov. и т.н.) на базираната в САЩ частна организация Icann. Стартира "Гугъл", който ще се превърне в най-голямата онлайн търсачка в света.
  • 2000 г.: вирусът ILOVEYOU заразява милиони компютри, причинявайки загуби в размер на милиарди долари и хвърляйки светлина върху необходимостта от сигурност в мрежата.
  • 2005 г.: интернет наброява 1 милиард потребители по света.
  • 2007 г.: в Естония са произведени първите парламентарни избори с онлайн гласуване.
  • 2012 г.: социалната мрежа "Фейсбук" има над 1 милиард потребители. Освен това спорен договор на ООН за регулиране на телекомуникациите е подписан от 89 държави, но 55 други, между които САЩ и Франция, се противопоставят в името на на свободата в интернет.
  • 2013 г.: 44% от населението в света, или близо 2,7 милиарда души имат връзка с интернет. Китайският изпреварва английския като доминиращ език в мрежата.


Коментари
1 коментар

Pavche Любенова, 12 г.,

Публикувано на 13.03.2014

ЧРДЧРД

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град