любопитно

Начало | любопитно | Зайците, които станаха археолози

Зайците, които станаха археолози

Аз детето | 2014-02-05

Зайците, които станаха археолози

Археолозите учат с години, за да станат такива и често, колкото и да се ровят в прахоляка и в земята, не успяват да открият нищо интересно. Но пък семейство зайци от Йоркшир (историческо графство в Северна Англия) успяват само за два дни да станат истински археолози и да направят велико откритие, което може да промени доста исторически книги и учебници по история. Те успяват да направят такова откритие, че повечето археолози не могат да им стъпят и на малкия пръст. Какво точно е то, как са успели, ще ви разкажем сега.

Сигурно знаете, че зайците, независимо дали са английски или български, живеят във дупки. Но не просто една дупка, те си правят цяла къща с различни дупки, както при нас са стаите. Тези дупки те свързват със сложна система от тунели, която също прокопават сами. Така в един слънчев ден семейството йоркширски зайци, понеже се сдобило с двама нови членове, решило, че трябва да разшири жилището си и започнало да копае още дупки и тунели. По пътя си обаче то срещнало някакви странни и кафяви камъни. Изнесло ги навън до една от дупките и продължило работата си. Никой от тях обаче не знаел, че това всъщност не са камъни, а истински исторически находки – остриета от копия, кремъчни сечива и части от ножове, датиращи от епохата на неолита. След като археолозите ги проучили, разбрали, че тези находки са на повече от 8 хиляди години.
След известно време археолозите отишли и на мястото на заешките дупки и започнали да ги изследват допълнително. Това не били единствените съкровища, които е имало там. Били открити и бронзови отливки, както и надгробни могили също на около 8 хиляди години.

Ръководителят на екипа, който отишъл да проучи заешките дупки, Дийн Пейтън, казва: „Изглежда важни хора са били погребвани тук в продължение на хиляди години – вероятно заради зашеметяващата гледка от този хълм. Това е шанс едно на милион, тези зайци са просто невероятни, открили са изумителна находка.“
Друг археолог от екипа добавя: „Заешкото семейство е изкопало две малки дупки в непосредствена близост една до друга и всички тези съкровища са били изхвърлени на земята. Никой не знае още какво има в тези дупки, но те са истинска златна мина за археологията. Семейство от зайци просто успя да пренапише учебниците по история. “
Екипът се кани да прекара до две години в тази местност, за да може да я изследва подробно.

Колкото до зайците, не се притеснявайте за тях. Те са преместени малко по-надолу по хълма и археолозите ги посещават всяка сутрин и им носят вкусни моркови, а пък от своя страна зайците всеки следобед ходят да наблюдават как върви проучването на находките.

Снимки: .mirror.co.uk

Вижте още:
Как се става археолог – Фредрик Хибърт разказва
Стоунхендж



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град