България

Начало | България | 10 малко известни и интересни факта за кирилицата

10 малко известни и интересни факта за кирилицата

Аз детето | 2016-11-29

10 малко известни и интересни факта за кирилицата

Българската писменост е почти единственото, което ни свързва пряко със средновековната българска държава. Показателен за нейното значение за нас като народ е фактът, че предците ни са започнали да отбелязват Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24-ти май преди повече от две столетия. Свидетелства за честването му са открити в арменска летопис, където се споменава за такова още през 1813 година в Шумен.

Кирилицата е национално богатство. Тя е символ на идентичността ни. Създадените от Климент букви са доказателството за далновидността на българските държавници княз Борис I и цар Симеон Велики, които съзнават, че развитието на духовната сила у един народ е не по-малко важно от военната мощ на една държава, що се отнася до политическия, стопански и културен прогрес. Кирилицата е азбука, която превръща България в пионер, а българският език в основа на всички славянски езици. И на последно място, но не по важност – това е азбуката, без която по време на византийското духовно и османското политическо иго, българският народ най-вероятно е щял да бъде асимилиран.

Представяме ви 10 малко познати и любопитни факта за кирилицата:

  • В оригиналния вариант на кирилицата, съставен от свети Климент Охридски, има 44 букви за 44-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.
  • Най-ранният открит надпис по нашите земи, изписан с кирилица, е от 931 година e е в пещерен манастир близо до с. Крепча в България.
  • Наименованието „кирилица“ е регистрирано през 1563 г. в превода на Новия завет на хърватски.
  • Днес кирилицата се ползва от над 300 милиона души в цял свят.
  • Освен в България, азбуката е официална в Беларус, Босна и Херцеговина, Киргизстан, Македония, Монголия, Черна гора, Русия, Сърбия, Таджикистан и Украйна.
  • През 2007 година кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.
  • Анализирайки стореното от княз Борис I и българската държава, френският лингвист Роже Бернар обобщава: „Спасявайки делото на свети Кирил и свети Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...“
  • До края на 70-те години на XIX век кирилицата се е ползвала и в Румъния.
  • В продължение на години Хитлер многократно осъществява натиск върху българските държавници за отмяна на кирилицата и приемане на латиницата като официална азбука.
  • Според някои изследователи е по-правилно новата азбука да се нарича „климентица“, поради факта, че Климент по-скоро създава опростен глаголически шрифт, а свети Кирил създава цяла азбука. И макар да не е научен факт, а по-скоро констатация – по света кирилицата неправилно е позната като „руската азбука“ – несправедливост, дължаща се на простата причина, че руският народ е най-многобройният, който я използва.

Използвани материали от Марио Мишев от www.bulgarianhistory.org/rubriki/interesni-fakti/kirilitza

Вижте още:
Фактите за създаването и разпространението на славянската писменост, които всеки трябва да знае



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град