България

Начало | България | Парк „Врана“ – горски рай на минути от цивилизацията

Парк „Врана“ – горски рай на минути от цивилизацията

Аз детето | 2016-11-09

Парк „Врана“ – горски рай на минути от цивилизацията

Няма да повярвате просто как е възможно да се изолирате от света и то само на няколко метра от цивилизацията и лудницата. Това е реално и осъществимо, ако посетите парк „Врана“. Това чудно място е истински горски рай, един оазис от безкрайна зеленина и дървесна красота. И най-вече – това място се намира в началото на София – на метри от мръсните квартали и задръстените булеварди. Макар столицата на България да е доста красива, благодарение на дърветата, които са разположени навсякъде из нея, все пак си остава столичен град, препълнен със сгради, къщи и офиси. Затова всеки посетител на парк „Врана“ се чувства като в друго измерение и свят, прекрачвайки прага му.

Паркът на двореца „Врана“ е едно чудесно място за разходка с деца. Той има статут на парк-музей, което означава, че има специфични правила за поведение в него и също, че няма специално изградена детска площадка. Основната забрана, касаеща децата е тази за навлизане в зелените площи. Почти навсякъде е оградено с въженца, така че не е трудно да се разбере откъде не трябва да се минава. Огромно преимущество на парка е наличието на много, наистина много удобни пейки за почивка. Липсата на детска площадка съвсем не означава липса на възможности за игра и забавления. Най-впечатляващото в парк „Врана“ е растителността, особено грандиозните стари дървета! Такива има много – от цяла алея с чинари, или платани, през огромни червени дъбове с клони, опиращи по земята, до високи по 30-ина метра ели, смърчове и дугласки ели и най-накрая масивната глициния.

Огромни поляни с диви цветя и множество екзотични видове с неподозирани размери допълват растителното разнообразие. Рододендрони, тисове, чимшири като дървета, джел и много други са видове, които не могат да се видят на друго място накуп. Няколко са местата от специален интерес за деца. На първо място това е езерото с лилиите и алпинеумът. Езерото е подходящо за бавна обиколка по алеята и по мостчетата за разглеждане на разнообразните растения около и във него, хвърляне на камъчета във водата и плашене на жабите по брега.

Розовата градина пред двореца е едно интересно място за деца. Разнообразието от рози и сезонни цветя ще задържи вниманието на децата за известно време, а фонтанът с риби и жаби по периферията ще ги заинтересува след като розите им омръзнат. Алеята в тази зона е от ситен бял чакъл, който е особено подходящ за босо ходене или игра с кофичка и лопатка. Поляните наоколо са много приятни за фотосесии, но това важи за целия парк.

Паркът „Врана“ е създаден под влиянието на европейските пейзажни паркове. В продължение на повече от 40 години създателите на парка успяват да изградят един великолепен парков ансамбъл. За целта като „строителен материал“ използват декоративната растителност. Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха. Всичко това определя високата му художествена стойност като едно от първите произведения на парковото изкуство в България. Паркът „Врана“ е значителна творба на пейзажното парково изкуство, създадена в България през първата половина на XX век. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Представлявал е състав на част на имение с площ 140 ха, принадлежащо на българските царе Фердинанд I и Борис III.

Паркът „Врана“ е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция. Това обстоятелство е предопределило в известна степен неговия интимно-пейзажен характер: в него на дървесните масиви и дървесните групи, цветните поляни, алпинеуми, езера, алеи и пътеки се придават форми близки до природните, което е било свойствено на по-голямата част от европейските пейзажни паркове в миналото. В създаването на парка „Врана“ са взели участие градинари, чиито имена не са фигурирали в списъците на известните паркостроители-пейзажисти в Европа, като например Кент – в Англия, Пюклер в Германия, Гонзаго в Русия и други.

Източници на информация: parkvrana.com и sofia.plays.bg, снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град