Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли как се образуват коралите?

Знаете ли как се образуват коралите?

Аз детето | 2020-01-08

Знаете ли как се образуват коралите?

Кое е най-цветното животно в морето? Може да си помислите за рибите клоун или друг подобен вид. Можете дори да кажете син кит. Но ние смятаме, че тези за които ще ви разкажем сега побеждават всички. Днес ще си говорим за едно от най-цветните животни в океана – коралите! Много хора смятат, че коралите са растения. Но всъщност са животни! Растенията, както знаете сами правят храната си, но коралите получават храна от местообитанието си. Ето защо експертите казват, че са животни. Коралите са свързани с други две цветни морски животни, медузи и анемони. Може би сте виждали корали и преди в аквариум за соленоводни рибки. Но нищо не може да се сравни с красивите структури в открито море. Малки групи корали се наричат „колонии“. Когато много коралови колонии се съберат, те създават една от най-разнообразните екосистеми на Земята: кораловият риф.

Кораловите рифове са дом на около 25 процента от водните животни. Това е много, тъй като те съставляват по-малко от два процента от океанското дъно. В най-големият риф в света – Големият бариерен риф – живеят над 2000 вида. На 1200 квадратни километра ще намерите риби, акули, костенурки и много други животни. Днес Големият бариерен риф е толкова голям, че дори може да се види от космоса! Но са били необходими около 20 000 години, за да стане толкова голям. Това е така, защото коралите растат много бавно. Повечето видове корали растат по-малко от един сантиметър годишно.

Говорейки за растеж, знаете ли как поначало се образуват коралите? Коралът всъщност се възпроизвежда по няколко различни начина. Първо, когато коралов полип стане достатъчно голям, той може да се раздели на две. Това прави втори полип, който е копие на първия. Коралите също нарастват, когато полипите изпращат репродуктивни клетки във водата. Тези клетки се събират и образуват нови полипи. Твърди (или каменисти) корали изграждат коралови рифове. Всеки нов полип има свой скелет. Когато тези скелети се свързват с други, те образуват коралови колонии и рифове. Меките корали нямат скелети, но все още могат да живеят в коралов риф. Ако някога сте виждали снимки на коралови рифове, знаете, че те имат много красиви цветове. Но бихте ли повярвали, че коралите всъщност започват живота си безцветни? Вярно е! Коралите получават цветовете си от водорасли, които живеят в рифа. Те се хранят с отпадъци от фотосинтезата на водораслите. Те също ядат дребна риба и планктон, които захващат с малки пипала.

Запомнете, че освен красиви кораловите рифове са много важна океанска екосистема и за съжаление са в опасност. Замърсяването и изменението на климата застрашават тяхното бъдеще. Избелването на коралите, причинено от повишената океанска киселинност, също представлява заплаха. Ако земните коралови рифове бъдат заличени, какво ще се случи с всички животни, които живеят в тях? Това ще е голяма катастрофа. Експертите се притесняват, че загубата на рифове може да доведе до изчезване на много от морския живот. Чудите ли се как можете да помогнете за спасение на кораловите рифове? Експертите съветват да запазваме водата и бреговата линия чиста. Също така е важно да рециклирате всички възможни отпадъци и да практикувате отговорен риболов. Кораловите рифове са много важни за живота в земните океани. Много хора работят усилено, за да им помогнат.

Искате ли да изследвате коралов риф един ден? Надяваме се да стигнете дотам! Може би там ще намерите съвсем нов вид растение или животно! Няма друго място на Земята, толкова колоритно и разнообразно като коралов риф.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град