Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо растенията растат нагоре?

Защо растенията растат нагоре?

Аз детето | 2020-03-14

Защо растенията растат нагоре?

Всички сме свикнали с нашите растения на планетата Земя. Те са красиви, миришат хубаво или пък са вкусни. Никой от нас, макар да не мислим за това често, не би могъл да си представи планетата ни без растенията, всички тези цветя, дървета и дори тревички, които виждаме и ни заобикалят. А представете си как би изглеждал нашият свят, ако дърветата растяха под земята или пък тревата растеше от небето или настрани? Би било доста странно и интересно, нали? Всъщност едва ли сте се замисляли над този въпрос, защото всички смятаме, че отговорът е лесен. Защо растенията растат нагоре: ами защото се стремят към светлината и слънцето. Да, и това също е така, но не е само заради това. Но представете си и друго, като растат вертикално, пак ще бъдат на светлина, но тогава вредните насекоми и гъсеници няма да се задържат толкова лесно на тях и да ги ядат, нали? Колкото и невероятно да звучи, най-правилният отговор на този въпрос е: „Заради гравитацията!“. Сега, за да ни повярвате, нека обясним по-подробно.

През 1806 година английският ботаник Томас Найт проучва именно този въпрос. И той като нас не е бил сигурен, че най-очевидният отговор е и най-правилният. Чудил се е, какво подсказва на растенията „не расти на тази страна, а на другата“. Докато се чудил, Томас решил, че това трябва да е някаква фундаментална сила, която съществува тук на планетата Земя. Не можело да е просто заради Слънцето, а и как по-точно растенията още от съвсем малки виждали къде са топлите слънчеви лъчи. Как дори самите семенца знаели къде е Слънцето, може пък да е настрани... За да намери отговори на тези въпроси той направил един интересен експеримент. Взел колело и на него закрепил парчета земя със посадени в нея семена. След това нагласил колелото да се върти с около 2,5 оборота в секунда. Такава скорост била достатъчна да образува центробежна сила и да симулира силата на привличане на Земята. Колелото се въртяло в продължение на няколко седмици, докато семената покълнат. И каква била изненадата му и радостта... Корените на растенията са се устремили навън, а стеблата и листата на растенията навътре, към центъра на колелото. Никой не гледал към Слънцето. Така се оказва, че правят и в природата. Ето така Томас Найт доказал, че растенията растат накъдето ги отведе гравитацията. Благодарение на този експеримент вече имаме и термина геотропизъм. Той означава растеж или движение на растение повлияно от гравитацията.

Тук обаче възниква още един въпрос. След като гравитацията е насочена надолу, защо растенията растат нагоре? Хмм... Представете си покълващото от семето растение, още докато всичко е заедно и стеблото и корените са на едно ниво. Точно тогава растението произвежда и нови клетки и вещества наречени растителни фитохормони. Те са много важни, защото стимулират растежа на стеблото и като цяло растението. Под действието на гравитацията новите клетки се спускат към земята. В това начинание им помагат малки частици, които също усещат гравитацията и казват на корените, в които се намират част от фитохормоните, „Хей, дъното е там, хайде да падаме!“. И тогава започва магията. Стеблото и листата са по-леки от корена, който в себе си съдържа и фитохормони и други малки частици. Заради това те могат да отидат нагоре над земята, а пък и мястото долу вече е заето. Освен това докато фитохормоните карат корените да стават по-тежки, то със стеблата правят точно обратното – правят ги по-леки.

Това е и целият отговор на въпроса. Доста по-труден е, но и интересен, нали? Истината понякога доста може да ни изненада.

Вижте още:
Най-странните и редки растения в света
Имат ли растенията скрита сила?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град