Растения и животни

Начало | Растения и животни | Прочетете и още интересно научете за Дъмбо, но не за слончето, а за октопода Дъмбо!

Прочетете и още интересно научете за Дъмбо, но не за слончето, а за октопода Дъмбо!

Аз детето | 2020-02-13

Прочетете и още интересно научете за Дъмбо, но не за слончето, а за октопода Дъмбо!

Нашата планета Земя е удивителна, единствена и неповторима в цялата вселена. Няма да спрем да го повтаряме, а съвсем скоро и вие ще започнете да си го мислите. Само си представете, че дори под водата е пълно с купища красиви и интересни животински видове! Кое е най-красивото водно животно за което можете да се сетите? Делфин? Медуза? Много хора смятат, че октоподите също са доста красиви! Не се мръщете – прави са! Във водния свят има много повече октоподи от тези, които си представяте. Те не приличат на нищо, което виждаме на сушата. Със своите интересни пипала, пускащи мастило и странни тела октоподите са удивителни същества. Да не говорим пък за техните големи уши!

Какво, не знаехте, че октоподите имат големи уши? Е, всъщност не са точно уши, както ние ги разбираме. Но един вид октопод има големи перки, които приличат на уши. Научното наименование на тази група морски животни е Grimpoteuthis. Но хората също са им дали по-подходящо име. То се основава на определен любим анимационен герой. Повечето хора познават тези животни като октоподи Дъмбо!

Общо има над 15 вида Дъмбо октоподи. Експертите не смятат, че са изложени на риск от изчезване, но въпреки това се срещат много рядко. Защо? Дъмбо октоподите живеят много дълбоко в океана. Всъщност местообитанието им е по-дълбоко под вода от това на всеки друг октопод. Много от тях живеят на около 4 километра под повърхността. Тези удивителни морски животни са специални и с други свои характеристики. Те са единствените октоподи, които не пускат мастило. И начинът, по който плуват, също е различен. Повечето от техните братовчеди с осем пипала се движат като изстрелват вода от сифони. Но видът Grimpoteuthis плува наоколо като маха с перките си подобни на големи уши. Също така могат да променят и цветовете си! Това им помага да се скрият от хищници. Освен това им позволява да се сливат със заобикалящата ги среда, докато ловят плячката си.

Плячката на октоподите Дъмбо включва малки животинки, които могат да намерят на морското дъно, като червеи, охлюви и миди. Ако сега се чудите къде можете да срещнете тези интересни същества – навсякъде, където има море или океан. Известно е, че октоподите Дъмбо живеят по цялата планета, включително близо до Нова Зеландия и Калифорния. Само трябва да се гмурнете много дълбоко, но кой знае там на дъното можете да видите и нещо още по-интересно. Експертите изчисляват, че до две трети от морския живот все още не е намерен!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град