покани

Начало | покани | Знаете ли как да си направите мартеничка като майстори-басмаджии? В Национален политехнически музей ще ви покажат!

Знаете ли как да си направите мартеничка като майстори-басмаджии? В Национален политехнически музей ще ви покажат!

Аз детето | 2023-02-20

Знаете ли как да си направите мартеничка като майстори-басмаджии? В Национален политехнически музей ще ви покажат!

На 25 февруари 2023 г. (събота) от 11:00 ч. до 13:00 ч. ще стартира весела работилничка за мартенички и текстилен печат. Желаещите ще имат възможност да си измайсторят не само мартениците, но и да влязат в ролите на „майстори-басмаджии“. Басмаджийството е стар занаят и представлява художествено печатане върху текстил, посредством специално изработени дървени щампи. Наименованието идва от турската дума „басма“ – натиск, отпечатване. Благодарение на басмаджиите облеклото на старите българи е така пъстроцветно.

Всички материали за заниманията са осигурени от музея, но се препоръчва участниците да си подсигурят предпазни престилки или манти. Таксата за участие в работилницата е 10 лв на човек. (Заплаща се и входен билет.)

От 17:30 ч., точно в навечерието на Сирни Заговезни, ще започне концертът спектакъл „Кукери, маски и роли“. Той е подготвен от Фолклорна група „Житената питка“ при Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии (СГХСТ) с художествен ръководител и солист Георгия Райкова.

Групата е лауреат първа степен за 2018-а и 2019 г. на Национален фолклорен фестивал-конкурс „Бъдност за талантите на България“ и е носител на още много специални награди от други фолклорни формати.

Публиката ще бъде зарадвана и от прекрасните изпълнители от Сдружение „Евтерпани“ с музикален педагог Аня Краваева, които ще представят най-красивите песни от известни мюзикъли и игрални филми. Входът за музея и събитието е 3 лв за възрастни и свободен за деца и ученици.

Ще има и вкусни изненади, подготвени от екипа на СГХСТ.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град