покани

Начало | покани | Над 100 умалени автомобила са част от специална изложба в Националния политехнически музей

Над 100 умалени автомобила са част от специална изложба в Националния политехнически музей

Аз детето | 2023-02-28

Над 100 умалени автомобила са част от специална изложба в Националния политехнически музей

На 1 март 2023 г. (сряда), от 17:00 ч. в Националния политехнически музей ще бъде открита любопитна изложба от над 100 умалени автомобилни модела. Сбирката представя редки и ценни ретро и спортни возила, камиони, автовози, мотоциклети, лекотоварни ванове, селскостопанска и предвоенна техника, произведени от 12 световноизвестни автомобилни компании. Представените модели са в мащаб 1:43 и 1:18.

Атрактивната колекция принадлежи на Билент Моллов – технически специалист и бивш фотожурналист на свободна практика, със силен афинитет към филателията, фалеристиката и най-вече към автомобилните макети. Той започва да събира своята колекция в началото на 90-те години на ХХ в. по времето, когато работи в Чехия, Швеция и Германия.

В експозицията могат да се видят мащабни копия на: първия хибриден автомобил в света, предизвикал възхищение на изложението в Париж през 1900 г., на кабриолета, в който са се возили австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг по време на покушението срещу тях през 1914 г., на автомобила на английската актриса и автомобилна състезателка Жаклин Евънс – единствената жена, взела участие в IV Pan-American Race през 1953 г. в Мексико и др. (Любопитно е, че върху последно-споменатия автомобил е изрисуван образът на Ева Перон – в знак на почит към аржентинската актриса и политик). В колекцията на г-н Моллов са представени също и модели на спортни коли и други моторни превозни средства, участвали в най-известните и тежки автомобилни състезания на планетата. Сред тях са и две от колите, управлявани от българската състезателна легенда Илия Чубриков. Те са подарени на собственика на колекцията – лично от пилота, заедно със специално посвещение.

Акцент в изложбата е макет на двигател Austro Daimler AD6 200, подарен на българския цар Фердинанд, вероятно от едноименната компания, която след 1905 г., освен бензинови двигатели, проектира двигатели за дирижабли и други ранни въздушни транспортни средства, а след избухването на Първата световна война – и авиационни двигатели. Експонатът е собственост на музея.

Експозицията ще очарова не само децата и запалените колекционери, но и всички, които се интересуват от развитието на превозните средства. Посетителите ще имат възможността да си направят снимки със специално изработена фоторамка с приблизително реалните размери на известна марка автомобил.

Вернисажът е със свободен вход. ЗАПОВЯДАЙТЕ!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град