География

Начало | География | Знаете ли къде се намира река Тигър?

Знаете ли къде се намира река Тигър?

Аз детето | 2018-08-06

Знаете ли къде се намира река Тигър?

Някога ходили ли сте в Близкия Изток? Дори ако никога не сте имали възможност да посетите страни в тази част на света, все пак вероятно ще разпознаете много от имената им. Поради разнообразните въоръжени конфликти и гражданските войни, които са се случили през последните няколко десетилетия, страните от Близкия изток често са били в новините. Ако сте видели новини свързани с тази част от света може и да имате представа как изглеждат много от тези области. Те често се оказват изключително сухи пустинни райони, които са засегнати значително от конфликтите, които се разрастват там от години. Тези области обаче невинаги са изглеждали така, както изглеждат днес. Всъщност някои от тези места са наречени от историците „люлки на цивилизацията“, защото те са едни от първите области в света, от които произлиза културата на цялото човечество.

Така например за много хора е трудно да си представят, че Ирак в древни времена е бил известен като Месопотамия, една от най-ранните цивилизации, познати на човека. Месопотамия означава „земя между две реки“. Наличието на тези две реки – река Тигър на изток и река Ефрат на запад – обяснява защо тази област е предпочетена за развитие на човешкото общество. В допълнение от тази област произхождат и други цивилизации, включително шумерите, вавилонците и асирийците. Двете реки, които обграждат Месопотамия, текат предимно паралелно от планините на Южна Турция до делтата в южен Ирак, където се сливат, за да образуват река, наречена „Шат ал Араб“, която се влива в Персийския залив.

Тази област понякога се нарича „плодороден полумесец“. Тигър е споменат няколко пъти в Библията и много хора вярват, че районът между двете реки близо до делтата е мястото на Едемската градина, описана в Библията (раят). Тигър и Ефрат са двете най-големи реки в Западна Азия. Те са подхранвани от снеготопенето в планините на Турция, Ирак и Иран. Водата, която пренасят през сухите райони, дава възможност за селско стопанство и помага за подкрепа на милиони хора. В древността край река Тигър са били построени едни от първите на планетата ни хидротехнически съоръжения. Били са построени канали, които са се простирали на над 200 квадратни километра площ. Освен за напояване, река Тигър от древността е използвана за плаване и е изпълнявала функцията на важен воден път.

Името на реката няма нищо общо с тигри, наименованието идва от древна шумерска дума, която означава бърза вода и която с течение на времето се е видоизменила до съвременното звучене на името на реката. Река Тигър се споменава в Библията, а в древността се е смятало, че духът на реката е бил могъщ бог, който променял съдбата на хората.

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град