Кино Видео DVD TV

Начало | Кино Видео DVD TV | Завръщаме се в кината с нещо „За душата“

Завръщаме се в кината с нещо „За душата“

Аз детето | 2021-04-15

Завръщаме се в кината с нещо „За душата“

След като покори сърцата и душите на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, спечелвайки „Златен глобус“ и БАФТА за най-добър анимационен филм и музика, „За душата“ на Дисни и Пиксар е готов да превземе и „Оскарите“ – той беше номиниран за най-престижното киноотличие в категориите за „най-добър анимационен филм“, „най-добра филмова музика“ и „най-добър звук“.

Филмът ни отвежда на невероятно пътешествие от улиците на Ню Йорк до безкрайните предели на селенията на душите. Комбинацията от тези светове, цялостната атмосфера и самото естество на историята, която търси отговорите на едни от най-важните въпроси на живота, изисква специален подход към музиката, различаващ се от традиционния за Пиксар „класически холивудски саундтрак с голям оркестър“. За целта режисьорите на „За душата“ – двукратният носител на „Оскар“ Пийт Доктър („В небето“, „Отвътре навън“) и Кемп Пауърс, се обръщат към световно известния джаз музикант Джон Батист и носителите на „Оскар“ Трент Резнър и Атикъс Рос („Социалната мрежа“) от Nine Inch Nails.

Батист е отговорен за джаз музиката, която чуваме във филма. Освен че е фантастичен музикант, той е и историк и смесвайки редица различни влияния в джаза, успява да тласне музиката в нова посока, а изпълненията му на пиано са толкова вдъхновяващи, че аниматорите използват цялостната му енергия и движенията на пръстите му като отправна точка при създаването на главния герой на филма.

Като контраст на джаза от Ню Йорк идва ефирната и необикновена музика от света на душите. Това е свят, който никой не е виждал досега, и Трент Резнър и Атикъс Рос са изправени пред предизвикателството да създадат музика, която е активен елемент в изграждането на неземната атмосфера и същност на тези фантастични селения. За тях възможността да засилиш емоционалните преживявания на зрителите чрез музиката, е основната причина да се занимават с композиране.

Комбинацията от работата на тези изключително талантливи творци наистина успява да ни отведе на място, отвъд този свят.

Завръщаме се в кината с нещо „За душата“ от този петък, 16 април, на 2D и 3D

За филма:

Джо Гарднър е учител по музика в средно училище, който има дългогодишна мечта да свири джаз музика на сцена. Един ден той най-накрая получава този шанс, след като впечатлява група джаз музиканти по време на отворени врати в популярен клуб. Вследствие на инцидент обаче, душата на Джо е разделена от тялото му и пренесена до „Великото преди“ – център, в който душите първо развиват своите интереси и страсти и после се отправят към някое новородено дете. За да се върне на Земята, преди да е станало твърде късно, Джо трябва да работи заедно с другите души, които се обучават. Сред тях е и 22 – душа, която след години, прекарани в капана на „Великото преди“, е развила доста мрачни възгледи за живота.

Режисьори на „За душата“ са двукратният носител на „Оскар“ Пийт Доктър („В небето“, „Отвътре навън“) и Кемп Пауърс, а продуцент е номинираната за „Оскар“ Дейна Мъри (Lou).



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град