важните неща

Начало | важните неща | Защо да не изоставяте писането на ръка, ето 7 важни причини

Защо да не изоставяте писането на ръка, ето 7 важни причини

Аз детето | 2023-07-25

Защо да не изоставяте писането на ръка, ето 7 важни причини

Технологиите ни заобикалят навсякъде, от смартфони до лаптопи, а понякога клавиатурата сякаш е залепена за пръстите ни. Спомняте ли си последния път, когато писахте на ръка? Най-вероятно преди лятната ваканция да започне или пък не, жалко, това е много полезна дейност. Каква точно е ползата от писането на ръка за мозъка ни, ще разберете ако продължите да четете. И несъмнено ще ви се прииска лятото да пишете поне по една страничка.

1. Успокоява

Това е нещо като графотерапия. Подобно твърдение може да изглежда нелепо, но дори да напишете фразата „Ще бъда по-спокоен“ 20 пъти може да има ефект върху хора, които трудно се концентрират.

2. Помага на мозъчните полукълба да се координират едно с друго

Когато пишете, колкото и отдавна да сте усвоили този процес, вие правите добро на полукълбата на мозъка си. В крайна сметка степента, до която двете части на нашия мозък са в състояние и могат да поемат натоварването, е много индивидуален показател.

3. Развива способностите за учене

Писането на бележки е един от най-добрите начини за придобиване на нови знания! Факт е, че писането включва ретикуларната система за активиране (RAS); тя филтрира информацията, която мозъкът трябва да обработи, като подчертава тази с най-висок приоритет.

4. Помага за намаляване на разсейването

Когато работите на компютър, прекарвате много време в куп безполезни дейности, от гледане на котки до чупене на телевизори в ТикТок. В наши дни има специални приложения, които ви позволяват да минимизирате подобни неща. Но опитайте да работите с хартия и химикалка и ще видите, че сте много по-малко разсеяни.

5. Мобилизира мозъците на възрастните хора

Писането е страхотен треньор за тези, които искат да запазят ума си остър на всяка възраст! Помага за поддържане на ума във форма и засилва спомените, свързани не само с него.

6. Подобрява паметта

Да предположим, че си водите бележки в клас. Може да е по-бързо и лесно да използвате лаптоп, но знаете ли, че докато записвате на ръка важна информация, вие едновременно я помните? Много психолози смятат, че писането подобрява паметта – и това важи както за децата, така и за възрастните.

7. Писането на ръка кара мозъка да работи по-усилено

Писането на ръка използва повече области на мозъка, отколкото писането на компютър. Областите на мозъка, отговорни за четенето, се активират напълно само при писане, но не и при писане или докосване на тъчпада. Основната разлика е в типа движения, които повтаряме в процеса на писане.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град