важните неща

Начало | важните неща | Безопасни ли са енергийните напитки за деца?

Безопасни ли са енергийните напитки за деца?

Аз детето | 2023-07-27

Безопасни ли са енергийните напитки за деца?

Какво ви идва наум, когато чуете за енергийни напитки? Бързо средство да сте съсредоточени в училище, след като сте били до късно навън или сте гледали нещо на телефона, повече енергия за тренировката по спорт или просто да се чувствате по-големи и по-важни пред приятелите си. Те могат да служат за всички тези цели, без последната, поради високото си съдържание на кофеин (в някои случаи, три пъти повече от чаша кафе). Но в някои случаи тези потенциално опасни напитки се продават директно на деца и тийнейджъри, което тревожи родителите. Всъщност безопасни ли са енергийните напитки за децата?

„Пия едно и треперя неудържимо; представете си какво прави с нашите деца“, оплаква се Кристъл Розамино, 23-годишна майка от северната част на щата Ню Йорк. И не само тя – от личен опит можем да ви кажем, че ние също сме пили енергийни напитки, понякога почти всеки ден, но откакто също буквално се разтреперихме от една, не сме ги пипали повече – залагаме на студения чай, оказа се по-вкусен и не сме с липса на енергия и без тях. И все пак, какво казват специалистите...

Въпреки че количествата варират, повечето енергийни напитки съдържат от 100 до 300 милиграма кофеин на порция. До 400 милиграма кофеин дневно се считат за безопасни за ЗДРАВИТЕ ВЪЗРАСТНИ, съобщава Mayo Clinic. За сравнение, типична кутия кола има 34 милиграма, а кафето има 95. Енергийните напитки също не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), което означава, че една компания може да твърди, че има определено количество, но може да бъде и повече. Няма доказана безопасна доза кофеин за деца“, казва Арунима Агарвал, доктор по медицина, сертифициран педиатър в Ню Йорк. „Педиатрите съветват изцяло да не се приема кофеин за деца под 12 години и да не се използват енергийни напитки за всички деца и тийнейджъри. Те също така предлагат ограничаване на кофеина до 100 mg дневно за тези на възраст от 16 до 18 години,“ обяснява д-р Агарвал.

А кофеинът е само едно парче от пъзела, според Националните здравни институти (NIH). Енергийните напитки съдържат големи количества захар, вариращи от 21 г до 34 г на 100 г. Съдържанието на захар е главно в захарозата, глюкозата или царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза, което също може да увеличи риска от затлъстяване и диабет тип 2. А повярвайте, не искате заради няколко енергийни напитки да имате диабет, просто не си струва. Напитките също често съдържат изкуствени добавки, които може да са опасни за развиващите се тела и мозъци на децата.

„Екстремният прием на кофеин сред децата е свързан с повишен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, нарушен сън и пристъпи на тревожност, заедно с отрицателни въздействия върху развитието на мозъка, потенциално наддаване на тегло и проблеми със зъбите“, обяснява Лора Purdy MD, сертифициран семеен лекар, който има лиценз да практикува дори в Европа. Само през 2011 г. 1499 юноши на възраст от 12 до 17 години са отишли в спешното отделение за проблем, свързан с енергийни напитки в САЩ. Техните симптоми варират от дехидратация и безсъние до безпокойство и дори сърдечни усложнения.

Петя Петрова, 45-годишна майка на три деца е станала свидетел на един от тези страховити инциденти с дете на приятел. „Той беше на около 15 или 16 години и той и приятелите му правеха едно от онези предизвикателства на TikTok, където трябваше да се състезаваш, за да видиш кой може да изпие най-много енергийни напитки наведнъж“, обяснява тя. „Той получи сърдечен арест и впоследствие получи инсулт в болницата. Лекарите потвърдиха, че това е резултат от кофеинова токсичност. За съжаление това момче, което сега е на 18 години с привидно безобидният акт на консумация на три енергийни напитки сега ще има проблеми за цял живот. „Има постоянна парализа на лявата си страна и вече не може да участва в спорта или да живее нормален живот, както преди.“

Затова вместо да ползвате енергийни напитки, за да се представяте добре в училище или спорт или нещо друго, запомнете, че отделянето на тихо време за почивка, четене, разходка, медитация и изоставяне на електрониката също зарежда мозъка, повишава концентрацията на вниманието и намалява тревожността и при това 200 пъти повече от кафе, кола или енергийна напитка. А ако искате да се почувствате и покажете пред останалите на по-големи и отговорни, има един далеч по-запомнящ се начин, който буди уважението на всички. И той е прост: четете етикета, проучете съставките и тогава вкарайте в тялото си това, ако прецените. Не бихте нахранили кучето си с нещо сладко, нито котката си, нали? Не бихте пуснали вирус в компютъра и смартфона, тогава защо пускате подобни неща в собственото си тяло?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град