важните неща

Начало | важните неща | Не ви харесва да пиете вода? Ето 9 начина това да се промени!

Не ви харесва да пиете вода? Ето 9 начина това да се промени!

Аз детето | 2023-07-04

Не ви харесва да пиете вода? Ето 9 начина това да се промени!

Чували ли сте израза „водата е живот?“ Е, вярно е. Водата е основно вещество за всички живи организми. Тялото ни не може да произвежда вода, така че трябва да си набавяме вода чрез храната, а най-добре направо да пием вода, за да сме добре. Поддържането на хидратация е един от най-основните компоненти на доброто здраве. Но много хора не обичат много да пият обикновена вода. Всички или забравяме, или предпочитаме сок или нещо газирано, но знаете ли, че тези неща не заместват водата. Учудващо, нали? Но е вярно. Така че ето 9 начина, които ще ви помогнат да се хидратирате добре ако не сте такива фенове на пиенето на вода.

Защо хидратацията е важна?

Водата е жизненоважна за много аспекти на функционирането на тялото. Около половината от нашата кръв е „кръвна плазма“, която е над 90 процента вода. Кръвната плазма е от съществено значение за пренасянето на енергия, хранителни вещества и кислород до клетките в тялото, които се нуждаят най-много от нея. Водата помага за отстраняването на отпадъчните продукти през бъбреците. Освен това помага за поддържане на смазване на ставите, функциониране на храносмилателната система, контролиране на температурата на тялото и поддържане на кожата плътна и силна. Ако не консумирате достатъчно вода, може да изпитате симптоми на дехидратация (обезводняване) като главоболие, световъртеж, умора, ниска концентрация, запек и сухота в устата. Ако се чувствате жадни, това означава, че тялото ви вече е леко дехидратирано, така че не забравяйте да обърнете внимание на това, което тялото ви казва.

От колко течност се нуждаете?

Количеството течност, от което се нуждаем, се променя с напредване на възрастта. Спрямо телесното ни тегло нуждите ни намаляват. И така, едно новородено бебе има по-високи нужди от течности (на килограм телесно тегло) от родителите си, а по-възрастните имат по-ниски нужди от течности от децата. Нормалният обмен на вода при възрастни е приблизително 4 процента от общото телесно тегло на ден. Така например, ако тежите 70 килограма, ще загубите около 2,5 до 3 литра вода на денонощие (без изпотяването). Това означава, че ще трябва да консумирате това количество вода от храна и напитки, за да поддържате хидратацията си. Осем чаши (или два литра) на ден често се споменават като количеството вода, към което трябва да се стремим, и добър начин да проследите приема си. А ето и още 9 начина, които ще ви помогнат.

  • Изтеглете приложение за напомняне за пиене на вода на телефона си. Това ще ви помогне да следите колко вода пиете и ще ви подсеща, защото децата, както знаем, често забравят улисани в по-интересни работи.
  • Добавете овкусител без захар. Опитайте плодова инфузия без захар във водата, за да я направите по-привлекателна. Пригответе кана в хладилника, а като излизате си сипвайте от нея в шише.
  • Добавете малко пресни плодове. Добавете няколко резена лайм, лимон, горски плодове, ананас или портокал към бутилката с вода за естествен аромат. Ако бутилката се съхранява в хладилник, плодовете ще останат свежи около три дни.
  • Направете кана студен чай (не бутилиран чай). Има много страхотни рецепти без захар онлайн. Чаят също допринася за приема на течности. За зелен и черен чай, сварете във вряща вода, след което охладете за една нощ. Плодовите чайове могат да се приготвят веднага със студена вода.
  • Направете плодово слъши. Комбинирайте пресни плодове, лед и вода у дома сутрин и отпивайте, за да увеличите приема на течности за деня.
  • Купете машина за газиране за вашия дом или просто си купувайте газирана вода. Някои хора смятат, че обикновената вода е по-вкусна с мехурчета. Газираната минерална вода също е страхотна, стига да няма добавена захар или подсладители.
  • Преди да ядете нещо, изпийте чаша вода. Приемете правилото да пиете чаша вода преди всяко похапване.
  • Яжте богати на вода плодове и зеленчуци. Много плодове и зеленчуци имат високо съдържание на вода. Някои от най-добрите включват горски плодове, портокали, грозде, моркови, маруля, зеле, спанак и пъпеши. Дръжте в хладилника контейнер, пълен с нарязани плодове, за да си хапвате.
  • Използвайте бутилка вода. Носете я със себе си през деня и я дръжте до леглото си през нощта.

Image by Freepik



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град