новини детски

Начало | новини детски | Запознайте се с „Божко и Лошко“ и обитателите на чудатата им къща с книгата на Марта Кишел

Запознайте се с „Божко и Лошко“ и обитателите на чудатата им къща с книгата на Марта Кишел

Аз детето | 2021-10-14

Запознайте се с „Божко и Лошко“ и обитателите на чудатата им къща с книгата на Марта Кишел

Този октомври от издателство „Емас“ ни дават възможност да поканим у дома Божко и Лошко – героите от една от най-обичаните поредици за деца в Полша – с първата книга от поредицата „Божко и Лошко. Една фантастична история“. Младата писателка Марта Кишел е сътворила забавна, чудата и уютна приказка за трудностите, свързани с порастването, за толерантността, любовта и приятелството. Населена с весели чудовища и пакости, книгата представлява малко забавна и малко страшна история за това, че да бъдеш различен не е толкова зле, колкото може да ти се струва отначало, и че най-важното е винаги да си верен на себе си. „Емас“ допълват с нея специалната си поредица „Европейски разказвачи“, приютяваща най-доброто от детската литература на континента, а преводът от полски е на Милена Милева. Изданието включва оригиналните илюстрации на художничката Паулина Вирт, сгушени между твърди корици. Ето и какво ви очаква вътре:

На една обрасла улица и зад покрита с бръшлян ограда се крие странна къща, която всеки забравя. Затова и на никого не би му хрумнало, че в нея живее необикновено 9-годишно момче с уникално име – Божко, и неговото също толкова необичайно семейство.

Божко живее с немски духчета на тавана, няколко пухкави розови зайчета, гном, който си похапва всякакви дървени нещица, джин в бутилка и какво ли още не, а под леглото му се крие огромно чудовище с пипала и с лошия навик постоянно да му краде чехлите. Най-добрият приятел на Божко е неговият ангел пазител – Лошко, който постоянно киха... Е, и му помага при всякакви неволи (например да разтребва играчките). За Божко домът е безопасно място, където може да бъде себе си, а всеки ден е вълнуващо приключение.

Всичко обаче се променя, когато семейството му решава да го изпрати на училище. Страшничко! Божко трябва да напусне необикновената си къща и да опознае света отвъд, без необичайните си приятели, без шумоленето на ангелските крила и без прегръдката на чудовищните пипала. Но дали е готов за това? Няма да е никак лесно, тъй като Божко пази тайна, която може да го постави в сериозна опасност. Дали външният свят е подготвен за нея?

Авторката Марта Кишел е едно от младите лица на полската литература за деца. Нейните фантастични истории са многократно награждавани, а книгата „Божко и Лошко“ получи престижната награда „Фердинанд Великолепни“ за най-добра детска книга на годината и беше обявена за полска книга на годината от Международния съвет за книгите за млади хора.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град