зоокът

Начало | зоокът | За първи път от 28 години в България гнездят черни лешояди

За първи път от 28 години в България гнездят черни лешояди

Аз детето | 2021-03-26

За първи път от 28 години в България гнездят черни лешояди

След 28 години от последното известно гнездене на черните лешояди в България, природозащитници регистрират сформирането на три двойки в Стара планина. Това се случва след дългогодишни усилия за завръщане на вида от неправителствените организации от Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна и Дружество за защита на хищните птици, подкрепени от администрациите на природните паркове Врачански Балкан и Сините камъни.

Новите гнездящи двойки са се заселили в специални платформи, поставени от природозащитниците като част от дългосрочна програма за завръщане на вида, започнала преди десетилетия. Първите резултати по програмата са постигнати с възстановяването на белоглавите лешояди като гнездящ вид в Кресненското дефиле и Стара Планина, след като природозащитниците са пуснали на свобода над 350 белоглави лешояда, получени като дарение от 19 зоопаркове в 7 страни.

Втората цел на трите граждански организации е завръщането на черния лешояд като гнездящ, след като до днес той имаше статут на изчезнал за страната вид. От 2015 г. насам като част от проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран от Програма ЛАЙФ на Европейската комисия, общо 59 черни лешояда са дарени от Испания и постепенно ще бъдат пускани на свобода. Именно от тях са сформирани новите двойки, които вече гнездят в Стара планина.

Дивите птици са изправени пред редица опасности и предизвикателства, разказват от „Зелени Балкани“, които с интерес ще проследят дали тази година ще се осъществи надеждата новите двойки да създадат поколение от черни лешояди в страната. За да продължат работата си, природозащитниците призовават и за дарения чрез осиновяване на птици в кампанията си „Стани повелител на картал“.

Снимка: Зелени балкани



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град