зоокът

Начало | зоокът | 6 факта, които трябва да знаем, ако искаме да имаме костенурка

6 факта, които трябва да знаем, ако искаме да имаме костенурка

Аз детето | 2021-04-19

6 факта, които трябва да знаем, ако искаме да имаме костенурка

Костенурките са от предпочитаните домашни любимци от много родители, защото смятат, че е идеалният компромис, когато искате да имате куче, котка или папагал. Те са бавни, сравнително чисти и през повечето време предпочитат да живеят в аквариума си и да се припичат на лампата. Само дето не е точно така. Оказва се, че костенурките далеч не са идеалният домашен любимец, който можете да имате. Те не изискват чак толкова малко грижи, а и се оказва, че всъщност са по-трудни за отглеждане дори и от някои видове котки и кучета. Така че ако вече са ви обещали костенурка – първо се запознайте с тези 9 факта и тогава решете дали наистина можете да я понесете. Защото знаете, че не е хубаво да взимате животинче, за което после да не можете да се грижите.

Не всички костенурки плуват

Костенурките и плуването не си вървят ръка за ръка. Има различни видове такива животинчета като например сухоземни, които не искат да имат нищо общо с водата. Разбира се те имат нужда да пият вода, но да плуват в нея – абсурд. Затова помислете добре каква костенурка искате и задължително попитайте в магазина дали е сухоземна или водна.

Домашни любимци, които живеят дълго

Колко дълго искате да имате домашен любимец – 2-3 години, 20-30 години или 50-100 години. Хубаво помислете за колко дълго искате да се грижите за животинче и ако не искате внуците ви да наследят от вас костенурка – то може би ще е добра идея да си изберете друго животинче.

Костенурките са носители на салмонела

Това е вид бактерия, която обитава храносмилателния тракт на повечето влечуги, също и на костенурките и понякога се освобождават с изпражненията им. И докато салмонелата е приятел на костенурките, то за редица бозайници тя е опасна. Затова, когато гледаш костенурка се изисква много повече миене и почистване на всичко, отколкото много хора предполагат.

Водните костенурки също се нуждаят от суша

Макар да прекарват времето си плувайки, този вид костенурки все пак имат нужда от здрава земя, на която да стъпят и да се изсушат. Тази роля може да изиграе парче скала в терариума, върху което да се катерят и да си почиват.

И най-малката костенурка изисква обширно пространство

Развъждащите костенурки ще потвърдят, че правило номер едно за отглеждане на здрави животни е терариум, поне пет пъти повече от дължината на тялото им. Освен големия обем вода в терариума, трябва да закупите и мощен филтър, способстващ за очистване на средата от фекалии, тъй като животните се хранят и дефекират на едно и също място.

Костенурките разпознават стопаните си

Много собственици на костенурки съобщават, че при влизане в стаята костенурката мигновено доплува в тяхна посока, за да ги посрещне. Освен това могат да пристигат при вас, когато повикате името им!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град