зоокът

Начало | зоокът | От снежеца, ах... Животните в Софийския зоопарк не ги е страх!

От снежеца, ах... Животните в Софийския зоопарк не ги е страх!

Аз детето | 2021-02-17

От снежеца, ах... Животните в Софийския зоопарк не ги е страх!

Лютата зима е тежка за някои животни, но пък за други падналият сняг е истинска радост.

Студените зимни месеци са благоприятни за тези, които традиционно живеят в северните ширини и имат приспособления за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирският тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и снежният леопард. Други, като вълците, чакалите, лисиците, елените, хищните птици, гарваните са представители на европейската фауна и понасят зимата добре.

Иначе още през октомври в Софийския зоопарк започва подготовка за зимния период. Проверяват се всички отоплителни системи и се подготвят вътрешните помещения за животните.

В Мечкарника, където в момента живеят 7 мечки – 3 кафяви, една бърнеста мечка, две черни американски мечки и една хималайска мечка – гледачите им постепенно намаляват техните дажби от храна и поставят слама във бърлогите им, така че към декември вече да са се унесли в зимен сън. Изключение прави само бърнестата мечка Лиам, която не спи през зимата, защото е топлоюбив вид – среща се на Индийския полуостров. За него са подготвени две по-широки вътрешни помещения с подходяща „мебелировка“ и отопление.

В зала Гиганти, където живеят индийската слоница Артайда, белият носорог Чико, хипопотама Норман и хипопотама джудже Емилио също се подготвя за зимата. Вътрешната „спалня“ на Артайда се зарежда с пясък, върху който тя може да си почива и спи. При хипопотама джудже, който е тропически вид има легло от слама и специален басейн с топла вода. Гигантите излизат във външните си пространства само когато времето е по-меко и топло през зимните месеци.

В сектор Птици през зимата се полагат специални грижи за екзотичните и тропически видове, чието отглеждане изисква по-висока температура и влажност на въздуха. Папагалите, туканите и птиците носорози прекарват зимата във вътрешни волиери с отопление. Нелетящите птици – африкански щраус, нанду и ему също имат широки вътрешни помещения с постел от сено и слама и отопление. Някои мигриращи хищни птици, като египетските лешояди и белошипите ветрушки при по-ниски температури също биват прибирани във вътрешни волиери във Фазанерията. В езерото за водоплаващи птици са поставени „оранжерии“, където птиците да се хранят и да стоят на завет, а специална помпа в единия край на езерото осигурява водна циркулация и така да се поддържа незамръзнало водно огледало.

При Приматите, които са чувствителни на ниските температури през зимата, във вътрешните помещения е осигурен дървесен мулч и слама, както и допълнително отопление.

За големите котки също се полагат специални грижи – за тигрите, леопардите и ягуарите са изградени лежанки с вградено отопление, където те обичат да лежат, както и инфрачервени отоплителни лампи, които създават „топли зони“ в любимите за почивка места на животните.

Едни от най-чувствителните на студа животни са земноводните и влечугите. В терариума на Софийския зоопарк има изградени специални отоплителни системи и постоянно се следи каква е температурата и влажността на въздуха. При повечето животни, с изключение на мечките и влечугите, дажбите от храна през зимния период се увеличават поради големия енергиен разход, предлагат им се и по-високоенергийни храни, повече витамини и хранителни добавки.

Искате ли да видите как се радват на снега обитателите на Софийския зоопарк? Тогава надникнете в нашата галерия!

Снимка: Димитър КьосемарлиевКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град