покани

Начало | покани | За Деня на детето: цели три дни детската железница „Знаме на мира“ в Пловдив ще вози безплатно

За Деня на детето: цели три дни детската железница „Знаме на мира“ в Пловдив ще вози безплатно

Аз детето | 2021-05-30

За Деня на детето: цели три дни детската железница „Знаме на мира“ в Пловдив ще вози безплатно

Детската железница „Знаме на мира“ в Пловдив ще бъде безплатна три дни за всички деца до 18 години. Това е по случай Деня на детето – 1 юни. С решение Общински съвет – Пловдив даде съгласие всички деца до 18-годишна възраст да ползват безвъзмездно на 1, 2 и 3 юни 2021 г. железница „Знаме на мира“. С цел по-добра организация детската железница, намираща се в подножието на Младежки хълм, ще работи с предварителна резервация, която може да бъде направена на телефон: 0889 922 388.

Един от символите на Пловдив е именно Детската железница „Знаме на мира“. Тя е теснолинейна железопътна линия, разположена в подножието на Младежкия хълм в Пловдив и е втората детска железница в България – първата е в Кърджали. Проектанти са Строителното управление в Пловдив на „Трансстрой“ с ръководител Васил Йочков и Железопътното управление в Пловдив с ръководител инж. Ангел Димитров. Строежът ѝ започва на 21 април 1979 година. Строена е от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство за 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и за първата асамблея „Знаме на мира“.

Релсите и вагоните са от железопътната линия Кочериново – Рилски манастир, закрита през 1954 г. По-късно вагоните са подменени. Открита е като Детска железница „Знаме на мира“ на 23 септември 1979 година – ежегодния празник на ДПО „Септемврийче“. За откриването са отпечатани 25 билета и са изработени почетни значки, раздадени на официалните гости. Закрита е през 1997 г. След ремонт по общинска поръчка атракционът е открит отново като Детска железница на 22 септември 2007 година. Линията е ремонтирана през 2013 година, сменена е тяговата батерия с по-мощна, позволяваща 6 курса на ден. Железопътната линия има дължина 1090 метра с междурелсие от 600 милиметра.

Нейният подвижен железопътен състав е построен в Пловдив – съответно в локомотивното и във вагоно-ремонтното депо. По маршрута са изградени следните съоръжения:гара „Пионер“, мост, прелез с бариери, тунел, естакада, спирка „Снежанка“, гара „Панорама“. Тунелът служи за депо за влакчето в извънработно време. Обиколката от гара „Пионер“ до гара „Панорама“ и обратно трае 25 минути. Максималната експлоатационна скорост, с която влакчето от железницата „Знаме на мира“ се движи, е била 8,5 км/час.

Влакчето има капацитет от около 50 места. Съставено е от локомотив и 3 вагона. Прави по 6 курса на ден. Билетът струва 1 лев. Децата до 10 години пътуват с придружител.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град