интересно

Начало | интересно | Вятърът е като нинджа!

Вятърът е като нинджа!

Мирела Любенова | 2017-03-06

Вятърът е като нинджа!

Днес е много ветровит ден! Слънцето пече весело и приятно и като погледнеш през прозореца навън си мислиш, че времето не може да бъде по-хубаво. Излизате и... изведнъж ви духа ужасно силен и неприятен вятър, който разваля цялата гледка от прозореца. Започвате да се питате как така времето изглежда толкова хубаво, а в действителност е така неподходящо за игри или дори кратка разходка навън. Много просто – причината е във вятъра. На нас той много ни прилича на нинджа. Знаем, че твърдението е странно, но за мислете се: нинджите са толкова пъргави и се движат така безшумно, че на пръв поглед изглежда сякаш излизат от нищото. Направо са си невидими! Движат се също като вятъра! Не можете да видите нито него, нито тях, но със сигурност ги усещате, когато атакуват. Оказва се, че не само ние смятаме така – в определени региони на Канада и Япония наричат нинджите войни-урагани или войни-торнадо. Също като нинджите тези опасни и разрушителни бури се виждат чак когато са толкова близо и нападат изключително бързо.

Естествено да срещнеш истинска нинджа е малко вероятно, освен ако не си някой наистина опасен престъпник, но никой не иска да е такъв. За това пък вятъра го усещаме доста често. Замисляли ли сте се някога реално колко е ценен въздухът, който се движи около нас. Той ни поддържа живи, както и прави възможен живота на планетата Земя изобщо за всеки: от най-голямата горила до най-малката бактерия. Той е навсякъде около нас през цялото време, но понеже не можем да го видим рядко се сещаме за него. Така че преди да ви разкажем колко интересен е вятърът, почти като нинджите, трябва да отделим момент за да благодарим на нашия невидим незаменим помощник.

Сега още един въпрос: представяте ли си колко смешно щеше да е ако виждахме въздуха. Трябваше да заобикаляме по-големите натрупвания от него или непрекъснато да махаме с ръка, за да го раздвижваме и да се маха, когато се опитваме да гледаме филм... Забавно... може би... За щастие през повечето време въздухът е съвсем невидим. Ние го вдишваме и издишваме непрекъснато, усещаме силния вятър, но не ни пречи да виждаме всички други прекрасни и любими неща около нас. Това е така, защото въздухът е съставен от много различни видове газове. Земната атмосфера се състои от газове като азот, кислород, аргон и въглероден диоксид. За разлика от твърдите и течни вещества, молекулите на газовете са разпръснати далеч една от друга, което означава, че светлината преминава през тях без да се отразява или пречупва, което ги прави невидими за човешкото око. А като част от земната атмосфера това важи и за вятъра.

Естествено от време на време успяваме да видим въздуха, например, когато няма облаци на небето или пък когато има мъгла... При подобни феномени въздухът като че ли се вижда, защото светлината си взаимодейства и с други частици. Така например мъглата се вижда, защото светлината отразява и пречупва не само въздушни молекули, но и такива от водната пара. Най-интересното обаче е, че дори и да си мислим, че въздухът е невидим и е нещо, което не усещаме, освен когато духа силен вятър, трябва да знаете, че въздухът ви натиска, ама постоянно и при това теглото му е доста значително. На морското равнище атмосферата ни притиска надолу с тегло приблизително около 10 килограма на квадратен метър, което си е доста тежичко!

Вижте още:
Защо небето е синьо?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град