игри в дома

Начало | игри в дома | Време е за забавления с динен шах!

Време е за забавления с динен шах!

Аз детето | 2018-04-05

Време е за забавления с динен шах!

Не се съмняваме, че сте „гладни“ за една чисто нова, интересна и оригинална игра. Тогава какво ще кажете ей сега да ви я покажем. Тя е толкова интересна, че си има дори изумително име – нарича се динен шах и при това не сме го измислили ние. Вярно че понякога измисляме други шантави игри, но този път това си е традиционна китайска игра. Може би не знаете този факт, но китайските деца обожават малките настолни игри, които могат да си начертаят и сами. Всъщност напълно разбираме защо! Този динен шах е с по-лесни правила от обикновения, които можеш да разучиш само за няколко минути и в същото време е не по-малко забавно. При това дори трябва да вложиш някаква стратегия, за да спечелиш. Дали вече ви спечелихме да опитате играта? Тогава нека ви кажем и за правилата.

На празен лист трябва да начертаете такова поле. Представлява един голям кръг, разделен с две линии на четири части. По средата, където линиите се събират трябва да начертаете по-малко кръгче, а на всеки край на линията и по един полукръг. Разбрахте ли? За по-лесно вижте снимката или пък направо си принтирайте този шаблон.

Играта е за двама участници един срещу друг, ако обаче сте повече желаещи можете да се редувате или да си направите цял турнир. Този, който победи играе срещу следващ и следващ и който остане последен печели турнира. Сега обаче ето и правилата.

Първо ще ви трябват пионки – може да са от настолна игра, може да са еднакви монети, бобчета и леща или дори кръгчета от цветна хартия. Въпросът е всеки от двамата играчи да има по 6 еднакви, за да си ги разпознава. След това трябва да ги разположите на полето за игра. Лесно е! Единия играч разполага четири от пионките си в единия край на кръга – горния или долния по края на всяка линия. Другият прави същото от същата страна. След това от двете страни всеки играч разполага по още една от пионките си. Знаете ли, за по-ясно имаме картинка и за това. Направо я вижте.

Целта на играта е да обградите със своите пионки тази на другия, така че той да не може да мръдне никъде. Стане ли това пионката се вади от игра. Този, който остане само с две губи, а другия съответно печели. Има обаче и малко правила за движението на пионките, също като при шаха. Аааа... искахме да кажем, че не правилата са същите, а че просто ги има. Ето ги и тях:

Играчът може да движи само по една от пионките си, когато е негов ред. При това може да ги движи от една пресечна точка до съседна точка във всяка посока, но не може да ги движи през белите пространства. Само по линиите.

Вижте, ето така изглежда една победа и загуба! В случая червеният (тоест ние) трябва да махнем червената си пионка, която е по средата, защото сме обградени от жълтия (нашата приятелка 11-годишната Мария), която трябва да ви кажем – ни разгроми. Беше тежка загуба, но суперинтересна и забавна игра. А сега е ваш ред да опитате!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град