зоокът

Начало | зоокът | Как трябва да сменяме водата в аквариума?

Как трябва да сменяме водата в аквариума?

Аз детето | 2023-01-18

Как трябва да сменяме водата в аквариума?

Сещате ли се, че трябва да сменяте водата на своите любими и красиви рибки? Много стопани не го правят, защото все пак кой сменя водата на рибите в морето или езерото, нали? Но както сменяте дрехите си понякога или чаршафите на леглото, така и аквариумните ви рибки имат нужда да освежавате дома им. Следвайте тази инструкция, ако искате обитателите на аквариума ви да бъдат здрави.

Продължава от „Колко често трябва да сменяме водата в аквариума?“

Каква вода да налея в аквариума?

Използването на вода направо от чешмата е лоша идея. Може да е твърда и да съдържа много хлор. Но този проблем се решава лесно с малко търпение. Налейте студена чешмяна вода в съд, където ще има максимален контакт с въздуха, като например широк леген. Оставете да престои 2-3 дни. През това време вредните вещества ще имат време да се изпарят. Можете също така да разгледате уебсайта на водоснабдителната компания за информация относно състава на водата във вашия район. Максималното ниво на хлор за риби, охлюви и костенурки е 0,25 mg/l. Ако в чешмяната вода има твърде много от това вещество (а то често се използва за пречистване), можете допълнително да го прекарате през филтър с въглен. Или използвайте специални продукти за неутрализиране на хлора, които се предлагат в зоомагазините. Между другото аквариум за риби и охлюви трябва да напълните с вода със стайна температура – от 22 до 25 ° C, а за костенурки – от 22 до 28 ° C.

Как частично да сменя водата в аквариума?

От какво имаш нужда:

  • Контейнери и дълга тръба за източване на вода (или сифон за аквариум, който можете да закупите в магазин за домашни любимци);
  • гъба за миене на съдове и стара четка за зъби;
  • контейнери за малки риби или костенурки;
  • престояла вода за подмяна.

Как да смените водата:

Премахнете всички големи декорации и изкуствени растения от аквариума, ако има такива. Изплакнете ги под течаща вода и почистете с гъба или стара четка за зъби. Изключете водния филтър, извадете го от контакта и го извадете от аквариума. Разглобете го и също почистете с четка за зъби, изплакнете с вода и след това сглобете отново. Ако в аквариума има малки риби, можете временно да ги преместите в буркан с чиста вода. Костенурките, докато тече почистването, също е по-добре да са в друг съд с вода със стайна температура – например в леген. Спуснете тръбата или сифона на дъното на аквариума и започнете да изпомпвате течността в кофа на пода. Ако аквариумът е голям, запасете се с няколко контейнера. В процеса се опитайте да съберете малките отпадъци, които са се натрупали отдолу. Не забравяйте, че трябва да източите не повече от 20-25% от обема на водата в аквариума. След това избършете стените на аквариума от мръсотия с чиста, влажна гъба. В никакъв случай не трябва да се използват каквито и да било почистващи препарати. Върнете всички измити декорации и изкуствени растения на мястото им. Изсипете чиста, утаена вода със стайна температура в аквариума. Направете това бавно с чаша или бутилка. Трябва да добавите не повече от ⅕ от обема на аквариума. Върнете животните в почистеното местообитание и след това инсталирайте и включете водния филтър.

Как изцяло да сменя водата в аквариума?

Такова общо почистване трябва да се извършва при риби и охлюви само в спешни случаи, а при костенурки – веднъж месечно. Като цяло процедурата е подобна на частична смяна на водата, но има някои разлики.

От какво имаш нужда:

  • Контейнери и дълга тръба за източване на вода (или сифон за аквариум, който можете да закупите в магазин за домашни любимци);
  • гъба за миене на съдове и стара четка за зъби;
  • престояла вода за подмяна;
  • контейнери за риби, охлюви, растения или костенурки.

Как да смените водата:

Извадете водния филтър от електрическата мрежа и след това от аквариума. Разглобете го на съставните му части, изплакнете всяка под течаща вода и почистете със стара четка за зъби. Отстранете декорациите, изкуствените растения, пясъка и камъните от аквариума. Изплакнете ги под течаща вода без никакви измиващи препарати и след това ги залейте с гореща вода. Подгответе отделни контейнери с чиста престояла вода и преместете всички риби и охлюви от аквариума в тях с помощта на мрежа или чаша. Ако има много, поставете филтър за вода в резервоара, за да имат достатъчно кислород, докато почиствате основното им жилище. Преместете костенурките в леген или друг обемен резервоар с вода със стайна температура. Водните растения също се прехвърлят внимателно за известно време в отделен съд с вода. Спуснете тръбата или сифона на дъното на аквариума, а другия край на приспособлението в подготвената кофа или друг контейнер. Изцедете цялата вода. Избършете добре всички стени на аквариума отвътре с влажна гъба или кърпа. Не използвайте почистващи препарати за това. След това поставете измития пясък, камъни и други декорации в аквариума. Внимателно напълнете аквариума с подготвена вода със стайна температура, така че нивото ѝ да е най-малко 2-3 см от ръба. Върнете живите растения и водорасли в аквариума и след това с помощта на малка чаша постепенно спуснете рибата в прясната вода. Преместете охлювите или костенурките с ръце. Инсталирайте воден филтър и го свържете към електрическата мрежа.

Какво ще помогне на аквариума да остане чист по-дълго?

Тези правила ще ви позволят да сменяте водата в аквариума с риби, охлюви или костенурки малко по-рядко.

  • Опитайте се да не пренаселвате аквариума. Колкото повече риби и растения има, толкова повече органични отпадъци ще произвеждат. И това пряко влияе върху чистотата на водата. Костенурките не трябва да се държат претъпкани. Те ядат много и се изхождат много, така че колкото по-малко вода има в аквариума, толкова по-често ще трябва да се сменя.
  • Не прехранвайте рибките си. Първо, те ще бъдат принудени да се изхождат по-често. И второ, излишната храна също ще замърси водата.
  • Покрийте аквариума със специален капак. С него водата ще се изпарява по-бавно, което означава, че концентрацията на вредни вещества в течността няма да расте толкова бързо. Уверете се, че чужди предмети не попадат в аквариума. Те могат да нарушат екосистемата по два начина.
  • Контролирайте температурата в аквариума. Оптималната както за рибите, така и за костенурките е диапазонът от 22 до 28 ° C. Ако е необходимо, използвайте специални нагреватели или охлаждащи елементи, които можете да намерите в магазините за домашни любимци.

Photo by Emir Kaan Okutan



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град