интересно

Начало | интересно | Виолетова Атакама: цветя цъфтят в една от най-сухите пустини на Земята за първи път от много години

Виолетова Атакама: цветя цъфтят в една от най-сухите пустини на Земята за първи път от много години

Аз детето | 2024-10-23

Виолетова Атакама: цветя цъфтят в една от най-сухите пустини на Земята за първи път от много години

Пустинята Атакама в Южна Америка е известна като едно от най-сухите места на Земята. По-точно, това е най-сухото място сред тези, които не се намират отвъд Арктическия кръг. Факт е, че в Антарктида има места, където практически няма валежи. А в Атакама в някои райони падат средно от 1 до 3 мм дъжд годишно, което все още не може да се нарече значителен валеж. Пустинята не ги е виждала от стотици години.

Подобни сурови условия сериозно намаляват шансовете за оцеляване на всеки живот тук. Въпреки това дори оскъдната природа на Атакама е в състояние да покаже признаци на активност. Веднъж на няколко години в тази пустиня цъфтят цветя. По време на феномен, наречен „цъфтяща пустиня“ (desierto florido), Атакама е покрита на площ до 15 хиляди квадратни километра с бели, лилави, розови и жълти цветя – общо около 200 вида растения цъфтят.

Но това не се случва всяка година. През последните 40 години са регистрирани само 15 случая на „цъфтяща пустиня“. И това почти винаги се случва през пролетта в южното полукълбо, тоест от септември до ноември. Но тази година се превърна в рядко изключение. Цветята се появиха още през юли, тоест през зимата. Последният път, когато подобно зимно цъфтене се случи в Атакама през 2015 г. Все още е трудно да се нарече това явление пълноценна „цъфтяща пустиня“, защото цъфтяха само лилави и леко бели цветя – на площ от само няколкостотин квадратни километра.

Учените смятат, че мизерните 11 мм валежи, паднали през април, са достатъчни за непретенциозните растения – това е страхотен подарък за пустинята. Освен това тази година зачестиха мъглите, които също изкараха малки количества влага на повърхността. Освен това експертите очакват повишени валежи, така че до южноамериканската пролет пустинята Атакама да разцъфти с всички налични цветове. А причината за безпрецедентните валежи за този сух регион е феноменът Ел Ниньо в Тихия океан. Централните и източните му части в тропическия пояс са се затоплили значително, което освен всичко друго е довело до увеличаване на валежите в Чили.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град