интересно

Начало | интересно | Как хората са поддържали храната свежа преди хладилниците?

Как хората са поддържали храната свежа преди хладилниците?

Аз детето | 2024-03-28

Как хората са поддържали храната свежа преди хладилниците?

Можете ли да си представите живота преди съвременните удобства? Възрастните, които познавате, вероятно си спомнят живота преди смартфоните. Някои може да са израснали без видео игри. Но какво да кажем за всички други устройства, които често приемаме за даденост? Ето един пример: опитайте се да си представите света преди хладилниците.

Това може да е трудно! Децата днес са свикнали да грабват лека закуска от хладилника след училище. Хладилниците могат също да помогнат за съхраняване на остатъците там след вечеря. Да, животът днес би бил съвсем различен без хладилници. Как хората са поддържали храната си свежа, преди да се появят тези машини? Първият електрически хладилник е направен през 1913 г. Преди това хората намират други начини да съхраняват храната си. В студените райони древните хора са можели да замразяват храната си. Други са могли да я съхраняват в лед и сняг. По-топлите места позволяват сушене на храна на слънчева светлина, което запазва някои храни за по-дълго време. Експерти казват, че тези ранни практики са дали на хората възможността да се установят и да формират общности.

Един усъвършенстван метод за съхранение на храна възниква в Персия около 400 г. пр. н. е. Хората там съхранявали храна в структури, наречени Yakhchal. Това били куполни сгради, направени от тухли от кал, за да запазят леда дори през най-топлите летни месеци. Конструкциите, много от които все още стоят днес, са били изолирани със стени с дебелина до 200 сантиметра. През Средновековието хората консервирали месото чрез осоляване или опушване. Зеленчуците често се осоляват или мариноват. Много плодове били изсушавани или запазени като консерви. След това тези храни могат да се съхраняват на хладни места, като изби и пещери. Това позволило на хората да се запасят с храна за моменти на нужда по време на суша и глад.

По-късно имало сгради, наречени ледени къщи или ледени ями, построени по идеята на Yakhchal. Те се охлаждали от подземна яма, пълна с лед. По-голяма надземна сграда е покривала ямата. Ледените къщи са били много разпространени през 17 век. Това е и когато доставката на лед става обичайна. В края на 19-ти век много хора съхраняват храната си свежа в дървени кутии за лед. В тези шкафове имало големи блокове лед, за да поддържат храната охладена. Тези предшественици на хладилниците били облицовани с калай или цинк за изолация. Бизнесът за доставка на лед се разраснал, тъй като все повече домове се нуждаели от лед за запазване на храната.

До 30-те години на миналия век вече много хора в развитите страни използвали електрически хладилници, за да поддържат храната свежа. Оттогава развитието на технологиите доведе до това тези машини да станат по-усъвършенствани. Много хладилници днес се предлагат с вградени водни филтри и ледогенератори. Някои хора дори избират интелигентни хладилници, които могат да им помогнат при планиране на хранене. Вашето семейство използва ли хладилник, за да поддържа храната свежа? Може би дори практикувате други методи за консервиране. Или може би мариновате зеленчуци. Хората днес имат много възможности, когато става въпрос за запазване на храна!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град