любопитно

Начало | любопитно | Великден в град Кула

Великден в град Кула

Мария Тодорова | 2016-04-14

Великден в град Кула

Великден е най-хубавият пролетен празник! Той ми е любим с хубавите цъфнали цветя, лястовичките, шарените яйчица, които правим с мама. Вкъщи мирише на козунаци, ванилия и шоколад. Всички хора тогава боядисват яйца и приготвят козунаци и сладкиши. В нашия град Кула в неделя на Великден на площада има пъстра люлка, на която всяко дете може да се полюлее срещу едно шарено яйце. Баба ми е разказвала, че тази люлка я има от когато тя е била малка като мен, даже и преди това. Люлката прилича на колело, на което са вързани дъски с въженца. Един човек завърта колелото и децата, които седят на дъските се въртят и веселят. Хубаво е, че люлката още я има и ние също можем да се люлеем като нашите баби и дядовци.

Баба още ми разказа, че когато тя е била като мен, за Великден един търговец докарвал шарени захарни бонбони, които приличали на малки яйчица. Тогава децата нямали парички и, за да си купят от бонбоните, плащали с пресни яйца. Баба и съседските деца дебнели кокошките в полозите, за да им вземат яйцата и да си купят бонбони. Бабите ги гонели и им се карали. Било е много весело!

На площада пред Читалището се прави изложба на боядисани и нарисувани яйца и козунаци, които нашите майки и баби са направили. Свири музика и всяко дете може да изпее песен или каже стихотворение за Великден. Преди това ходим на църква, където носим червено яйце за Богородица. Оставяме го пред иконата. После вкъщи има празничен обяд. Всички се чукваме с шарени яйца за здраве и носим яйца и козунак на съседи и приятели. Първото червено яйце, което сме боядисали слагаме пред домашната икона на Богородица и го пазим до другия Великден.

Участва в конкурса „Традициите на Великден



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град