новини детски

Начало | новини детски | Варна, Перник и Пазарджик също ще учат онлайн заради грипа

Варна, Перник и Пазарджик също ще учат онлайн заради грипа

Аз детето | 2024-01-30

Варна, Перник и Пазарджик също ще учат онлайн заради грипа

В още три области се прекратяват присъствените учебни занятия заради обявена грипна епидемия, съобщи здравното министерство. В област Пазарджик и област Варна се преустановява присъственият учебен процес в срок от 31 януари до 5 февруари включително. Децата няма да посещават присъствено учебни и извънкласни занимания и в област Перник, която влиза в грипна епидемия от 31 януари до 9 февруари.

Припомняме, че онлайн учат и децата в област Пловдив, както и в две училища в област Габрово – НУ „Васил Левски“ в община Габрово и СУ „Максим Райкович“ в община Дряново. За тях противоепидемичните мерки ще важат до 5 февруари включително, като този ден е почивен заради междусрочната ваканция.

Грипна епидемия се обявява от утре във Велико Търново, като там също засега мерките са до 5 февруари. В Шумен епидемия ще бъде обявена на 31 януари и ще е в сила до 7 февруари. По-рано бе обявено, че от утре влиза в сила и обявената епидемия за област Ямбол.

До 31 януари са в сила въведените временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания в Смолян, Плевен, Варна и Бургас. В София-област епидемията е в сила до 1 февруари, а в Пазарджик – до 2 февруари.

В София все още няма условия за обявяване на грипна епидемия, стана ясно от изказване на проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ. За София-град статистиката отчита доста под средното за страната ниво на заболеваемост, коментира тя. „Когато се обсъждат мерки за въвеждане на такова извънредно положение, се гледат хоспитализациите и отсъствията на децата от училище. Комплексна е оценката, а не само по заболеваемост, която за София-град е една от най-ниските за страната“, обясни проф. Христова. Друга информация имат в Столичната община. Снощи кметът Васил Терзиев каза, че доколкото знае, местата в болниците са запълнени и „има предпоставки, ако дойде предписание от РЗИ, да бъде обявена грипна ваканция от началото на тази седмица“.

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градини и училища се провежда стриктен ежедневен филтър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град