новини детски

Начало | новини детски | „В света на цирка“ – започна фестивалът на пясъчните фигури в Бургас

„В света на цирка“ – започна фестивалът на пясъчните фигури в Бургас

Аз детето | 2024-07-09

„В света на цирка“ – започна фестивалът на пясъчните фигури в Бургас

Любимото лятно събитие на малки и големи – Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас отвори врати за 17-а поредна година. Фестивалът очаква своите първи посетители, а по традиция Община Бургас осигури вход свободен в деня на откриването на 5 юли. Темата тази година е „В света на цирка“, а експозицията на открито представя скулптури на акробати, клоуни, фокусници, въжеиграчи, жонгльори и животни от цирка.

Младите и талантливи автори Антонио Стефанов, Филип Филипов, Ралица Стефанова, Евтим Войнов, Ханко Седефчев, Костадин Радичев, Калина Стойкова и Сантяго Еспинейра получиха подкрепа от утвърдените имена Калин Диловски, Огнян Петков, Владимир Веселинов и Радко Вълчев в трескавото изготвяне на скулптурите. Пясъчното градче ще продължи да радва жителите и гостите на Бургас до края на месец септември, а мястото е добре познато – парк „Езеро“.

Ханко нанася прецизно последни щрихи на своята скулптура с животни от цирка. Тази година се е дипломирал с живопис в Националната художествена галерия, но обича да вае фигури от глина и пясък. „Винаги съм обичал старите циркове, духа на старите циркове. Има една магия там. Циркът не е място, където дивите животни да се държат в плен, аз съм почитател на животните“, сподели Ханко Седефчев.

„Жегата много изморява, но темата тази година е доста благоприятна човек да си развие фантазията“, заяви скулпторът Евтим Войнов. „Тогава тези младежи вероятно са били на по 5-6 години и сега видяхме, през техния поглед, през техните композиции, как те виждат цирка, цирковото изкуство“, каза директорът ОП „Фестивали и концерти“ Димитър Маджаров. 10 са студентите от Художествената академия, които тази година участват във фестивала, както и утвърдени автори.

Сред фигурите е и тази на Астор, който прави фокуса си със свалянето на главата. За направата на пясъчните фигури е използван над 5 600 тона пясък. Благодарение на спойка с лепило фигурите ще оцелеят през следващите три месеца. Царството на цирка може да разгледате до края на септември, а входът за деца до 7 години е безплатен.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град