новини детски

Начало | новини детски | Световни детски писатели идват за Софийския международен литературен фестивал

Световни детски писатели идват за Софийския международен литературен фестивал

Аз детето | 2024-05-21

Световни детски писатели идват за Софийския международен литературен фестивал

Превеждани на десетки езици и спечелили най-големите награди за детска литература писатели пристигат в България за Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който тази година ще се проведе от 27 май до 1 юни включително в парка пред НДК заедно с Пролетния панаир на книгата.

Фламандецът Барт Муярт (роден през 1964 г. в Брюж) е носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, най-голямата награда в света за детска литература (50 000 евро). Три пъти е номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ и е спечелил всички призове за детска литература в Белгия и Нидерландия. Автор е на повече от 40 произведения. Негов кръстник е покойният крал на Белгия крал Бодуен и за това се говори в книгата му „Братя“.

На 27 май от 14 ч. той ще се срещне с българската публика в шатрата на фестивала пред НДК. Освен вече познатата „Братя“, сега излязоха още две негови книги – „С голи ръце“ и „Всички днес се казват Сори“ (изд. „Изида“). „С голи ръце“ е историята на две момчета – Вард и Берни. Една новогодишна нощ двамата обикалят ливадите с кучето на Вард, Елмер, когато без да се усетят, се озовават във фермата на саможивия фермер Бетеман. Когато Вард случайно убива патицата на Бетеман, фермерът си отмъщава жестоко и това, което започва като шега, бързо излиза извън контрол.

„Всички днес се казват Сори“ отговаря на въпроса какво значи да си трудно дете. Главната героиня все вгорчава живота на другите, но и проумява, че е добре да се опиташ да ги разбереш и пръв да протегнеш ръка.

Финландката Аня Портин ще представи на 29 май от 11 ч. в парка пред НДК романа си „Радио Попов“ (изд. „Персей“), отличен като най-добрата детска книга на Финландия за 2020 г. и досега преведен на 25 езика. Това е вълнуваща и хумористична сърдечна история, която напомня за най-обичаните класики на детската литература, като романите на Астрид Линдгрен и Роалд Дал. Главните герои са деца, почти забравени от родителите си. Едно от тях започва тайно нощно радиопредаване, което слушат всички останали забравени деца в града.

Аня Портин е родена през 1971 г., пише за възрастни и за деца. Творчеството ѝ включва романи, детски книги, есета и нехудожествена литература. Детските ѝ книги са адаптирани и като пиеси. Портин е учила в университетите в Хелзинки и в Турку и има магистърска степен по философия и право. Работила е като изследовател, журналист и редактор. Казва, че писането ѝ носи безкрайна радост и прозрения. То е и начин да изследва движенията на човешкия ум и да организира мислите, които прелитат тук и там.

Украинската писателка Анна Багряна, която живее в България, ще представи на 29 май от 14 ч. една мила и зареждаща с хубави мисли книга за деца, които не могат да заспят – „Читотин“ (изд. „Персей“). Читотин е този, който пречи на децата да спят. Но не е виновен той, а мислите – те държат хората будни. За едни са приятни и радостни, за други са тъжни и неприятни. Кралицата на нощта бди над всички детски мечти. Когато нощните мисли случайно нахлуят в нечия ясна главичка, кралицата се обръща за помощ към своите верни слуги. Например към Читотин. „Читотин“ е носител на специална награда в категорията „Проза за деца“ в Международния литературен конкурс „Коронация слова“ (2014 г.).



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град