интересно

Начало | интересно | В хор "Български славей" децата не само откриват таланта си, но го и развиват

В хор "Български славей" децата не само откриват таланта си, но го и развиват

| 2003-12-08

В хор "Български славей" децата не само откриват таланта си, но го и развиват

От кога се занимавате професионално с музика, по-специално като диригент на хор "Български Славей"?

С музика се занимавам от 8 годишна. Завърших Музикална паралелка в град Ловеч, а по-късно Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив.

Професионално с музика се занимавам от септември 2002 година, когато поех задачата за възстановяването и обновяването на Детско - юношеската хорова студия "Български славей" и да стана неин диригент.

Какви качества освен любовта към музиката, трябва да притежава човек, за да работи с децата?

Именно голямата ми любов към музиката ме подтикна още като дете да мечтая да стана преподавател по музика, за да мога да показвам и доказвам на другите колко велико е това изкуство и на колко много неща те възпитава.
Голямото ми желание беше да работя с деца и за мое щастие мечтата ми се сбъдна. Работата с децата не е лесна, но пък е много приятна. Човек, който иска да работи с деца трябва предварително да се настрои, че нещата не стават бързо, т.е. да се въоръжи с търпение. Децата усещат всичко, не можеш да ги излъжеш, а и не трябва, според мен, затова честността и откровеността са основни качества, които трябва да притежаваш. Любовта и привързаността към тях са също задължителни. Те трябва да те усещат като равен с равен, хубаво е да им бъдеш приятел и да можете да си споделяте. За мен това е много важно, защото изградиш ли приятелство помежду ви, работата върви много по-добре.
Трябва да бъдеш отговорен, точен, дисциплиниран и с чувство за хумор, ако искаш и те да са такива.

На каква възраст и как става подбора на децата? Всеки ли може да се запише?

Всяко дете от 3 до 16 години може да дойде за прослушване по което време на годината има желание. При нас децата не само откриват таланта си, но и го развиват. Има деца, които са само слушатели за известен период от време и тогава се включват да пеят. Това също е вид обучение, който не навсякъде се предлага.

Каква е честотата на репетициите? Съобразени ли са с учебните занимания на децата?

Децата имат 2 репетиции седмично. Едната от тях е в събота (2 астрономични часа), защото тогава има възможност да се събере целия състав. През седмицата репетициите са на групи (по 1 астрономичен час), съобразени със заетостта на участниците в хора.

Каква е възрастовата граница на децата в хора?

От тази учебна година (2003/04) сформирахме група за най-малките, т.е. от 3 годишна възраст.

Възрастта на децата от Концертния състав за момента е от 7 до 12 години.
Разбира се, Студията е в процес на развитие, тъй като този състав е напълно обновен. Във връзка с това и възрастовата граница ще се разширява.

Похвалете се с ваши участия, какво ви предстои в скоро време?

Броят на концертните ни ангажименти все повече расте. Имаме редовни участия в НДК, Просветната зала на НЧ "д-р Петър Берон", зала "България". Имахме концерти в Девин и Ловеч.
Предстоят ни Коледен концерт в НДК, Концерти в Белоградчик и Видин в началото на май, Концерти по случай деня на славянската писменост и култура и др.

Какви други съвмести инициативи имате с децата?

Организираме си тържества за различните празници, ако времето и възможностите ни го позволяват. Имаме желание да стане традиция лятната ни творческа почивка, която 2003г беше в Девин и ни остана незабравим спомен...

Къде може да ви намери всеки, който да се запише в хора и разбира се има усет към музиката?

Ние се трудим в сградата на Народно читалище "д-р Петър Берон", което се намира на бул. "Витоша" 109.
Най-сигурния ден е събота между 11 и 13 ч. Телефони за повече информация:
02/ 952 25 78 - в Читалището;
02/ 667 529 (след 20:30ч.) и
088 837 07 76 - по всяко време (Мирослава Христова)
e-mail: info@bgslavei.com
web: www.bgslavei.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град