новини детски

Начало | новини детски | Училищата ще кандидатстват на два етапа по програмата за безплатни летни почивки

Училищата ще кандидатстват на два етапа по програмата за безплатни летни почивки

Аз детето | 2021-06-18

Училищата ще кандидатстват на два етапа по програмата за безплатни летни почивки

Министерството на образованието и науката (МОН) ще приема заявки за участие в програмата „Отново заедно“ до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т. г. или до изчерпване на финансовия лимит.

За първия етап от кандидатстването важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници.

За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.

Национална програма „Отново заедно“ ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бизнес. С тях на почивка ще бъдат изпратени 30 000 участници – деца и придружаващи ги педагози, припомня МОН. „Отново заедно“ е предназначена за ученици от I клас до XI клас през учебната 2020/2021 г., като на всеки 10 ученика има не по-малко от един придружител – учител или друг педагогически специалист от училището или от Център за специална образователна подкрепа.

Учениците, които ще се включат в шестдневните безплатни пътувания, ще се избират по критерии, утвърдени от педагогическите съвети. В хода на общественото обсъждане на националната програма МОН формулира няколко вида примерни критерии: продължителност на обучението от дистанция; представяне в учебния процес; социален статус; здравен статус. Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да определи други критерии, съобразени с особеностите на съответното училище.

Туристическият пакет за шестдневното пътуване е с фиксирана стойност от 500 лв. на участник. Училищата трябва да съберат не по-малко от три оферти от туроператори и да изберат най-добрата от гледна точка на условия за транспорт, настаняване, хранене, застраховка и съпътстваща културна, спортна и/или социална програма.

Вижте още:
Няколко полезни и лесни идеи за лятната ваканция
Какво искаш да правиш през ваканцията?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град