новини детски

Начало | новини детски | Безплатна почивка за ученици, но не за такива от частни училища

Безплатна почивка за ученици, но не за такива от частни училища

Аз детето | 2021-06-22

Безплатна почивка за ученици, но не за такива от частни училища

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма „Отново заедно“. Това съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси – относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде дискриминация, от просветното министерство посочват, че в програма „Отново заедно“ са формулирани само примерни критерии за подбор на децата и се дава свобода на педагогическите съвети да определят конкретните критерии, по които ще се решава кои ученици да бъдат изпратени на почивка.

Придружаващите педагогически специалисти ще бъдат командировани от директорите, но без право на командировъчни пари. Те могат да получат възнаграждение по силата на писмен договор с туроператора, но МОН не е страна в този договор, уточняват от ведомството, цитирани от БНР. Както учениците, така и техните ръководители ще бъдат застраховани за времето на шестдневните почивки.

По-ниска цена, предложена от туроператор не може да е критерии за избор на оферта, изтъкват от МОН, а на често поставяния въпрос „Защо парите по програмата, 15 милиона лева, не са дадени за детската болница или за лечение на деца в чужбина“ от министерството посочват, че сумата е предвидена целево за подпомагане на туристическия сектор и образователната система няма избор да ги насочи към други дейности.

Photo by Limor Zellermayer on UnsplashКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град