новини детски

Начало | новини детски | Ученици от Вършец създадоха робот за разделно изхвърляне на отпадъци

Ученици от Вършец създадоха робот за разделно изхвърляне на отпадъци

Аз детето | 2021-06-23

Ученици от Вършец създадоха робот за разделно изхвърляне на отпадъци

Технологиите от бъдещето вече навлизат усилено в българските училища, а учениците в страната вече имат възможност да създават и програмират роботи, чрез които да решават разнообразни проблеми, пишат от www.bloombergtv.bg. Героите на тази история са младежите от Средно училище „Иван Вазов“ във Вършец, които са разработили свой робот за разделно изхвърляне на отпадъците, както и роботизирана пазарска количка.

Училището дигитализира своята дейност с бързи темпове и акцентира върху използването на LEGO Education. Образователните роботи на LEGO са специално създадени да стимулират креативността на учениците, да ги запознаят с основите на програмирането, да подкрепят цялостното им развитие, както и да надграждат уменията и мирогледа им, подготвяйки ги за техните бъдещи професии.

Центърът по роботика в училището във Вършец разполага с 15 комплекта LEGO Education SPIKЕ Prime, а част от учениците са преминали успешно през два модула – „На пазара“ и „Отговорност към природата“. Преподавателите в училището споделят, че практическата работа с тези роботизирани комплекти мотивира децата да участват активно в учебния процес, да работят в екип и увеличава интереса им към поставените задачи.

„Горещо препоръчваме включването на LEGO® Education в учебните занятия, особено в прогимназиален етап. По този начин времето в класната стая минава неусетно и под формата на игра и забавление децата научават много нови неща и получават необятни хоризонти за развитие на техния интелект“ – посочва директорът на учебното заведение Ани Ангелова.

„Екипът на СУ „Иван Вазов“ в гр. Вършец и неговите възпитаници извървяха дълъг път и постигнаха сериозни резултати в работата с LEGO Education решенията. За по-малко от година, те вече преминават към по-сложни задачи и предизвикват децата да мислят критично, да програмират и да решават проблеми“ – допълва Димитър Дряновски от Център за творческо обучение, който е основен партньор на училището при внедряването на LEGO Education образователни продукти и други технологични решения.

През следващата учебна година учениците от Vа и Vб клас на СУ „Иван Вазов“ ще работят по нов модул, наречен Стандарт+. С негова помощ се надгражда учебното съдържание по български език и литература, математика, технологии и предприемачество и информационни технологии. Заниманията с LEGO Education комплектите ще се провеждат в часовете по роботика и програмиране и включват изработване и презентиране на краен продукт. Така петокласниците ще направят своите първи и най-важни стъпки към STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) дисциплините.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град