новини детски

Начало | новини детски | Ученик от Плевен получи награди от европейски конкурс за млади учени

Ученик от Плевен получи награди от европейски конкурс за млади учени

Аз детето | 2017-09-29

Ученик от Плевен получи награди от европейски конкурс за млади учени

Ученикът от математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен Чавдар Лалов завоюва две престижни награди на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе между 22-ри и 27-ми септември в Талин. Единайсетокласникът получи трета награда от журито, както и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF). В конкурса участваха 89 проекта от 33 държави.

EUCYS е един от най-реномираните научни форуми за младежи и се провежда ежегодно от 1989 година насам под егидата на Европейската комисия. Чавдар получава и възможност да участва в LIYSF, едно от най-престижните събития, целящи да повишат публичният имидж на науката в обществото и да помогнат на най-младото поколение учени и изследователи. Проектът на Чавдар Лалов носи заглавие „Върху структурата на несамопресичащите се разходки и свързващата константа“. Той предлага нови резултати в една научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от които датират от зората на комбинаторната геометрия.

Отлични отзиви за представянето си получиха и другите български участници – Радослав Димитров и Василена Цветанова, които представиха нови алгоритми с евентуално приложение в биоинформатиката, както и Теодор Алексиев и Симона Христова, възпитаници на успешната българска астрономическа школа.

Снимка: МОНКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град