зоокът

Начало | зоокът | Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете

Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете

Аз детето | 2015-08-07

Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете

Най-добрият приятел на човека – кучето – е опитомяван и отглеждан на европейския континент преди 18 000 години. Това показват резултатите от ново ДНК изследване. Така че не е чудно, че всички ние толкова обичаме тези четириноги приятели. Те са толкова мили, добри и забавни, а също и предани. Но дали ги познаваме толкова добре колкото си мислим? Би трябвало след като са с нас повече от 18 хиляди години или поне така е логично, така си мислим. Пък и всеки знае кога най-добрият му приятел иска да му каже нещо, кога е гладен и кога иска на разходка. Но дали това е всичко? Сигурни сме, че сега много ще ви изненадаме с нашите тринадесет неща, които открихме за четириногите ни приятели и които със сигурност не знаете. А след като ги прочетете ще станете още по-добър с кучетата и още опознаете още по-добре четириногия си приятел.

„Центърът“ за разпознаване на миризмата в мозъка на кучето е 40 пъти по-голям от нашия

Кучетата могат да усещат миризмите хиляди пъти по-добре от хората. Така могат и да разпознават повече миризми, това е така, защото носовете на кучетата имат милиони повече рецептори за миризма. Например човешките са около 5 милиона, докато тези на кучето от породата дакел, сещате се онези, които са дълги като кремвиршчета, са около 125 милиона. Точно затова те често се използват и в полицията за надушване на разни престъпления, макар да изглеждат тромави.

Няма две кучета с еднакви носове

Сигурно сте чували как пръстовите ни отпечатъци са уникални и няма хора с еднакви пръстови отпечатъци. Е, същото е и при кучетата, само дето при тях това се случва с носа. Както за нас ръцете са много важни, така за тях носът е важен. Всеки кучешки нос е уникален и няма друго куче със същите гънки и извивки.

Кучетата сънуват като нас

Ако някога сте забелязали вашето куче да потрепва или мърда докато спи, това вероятно означава, че сънува. След много изследвания учените са установили, че кучетата имат сходна мозъчна дейност с тази на хората при сън. Установено е също така, че малките кученца сънуват повече от големите. Предполага се, че техните сънища не са така богати и пълни с интересни неща като нашите. Те сънуват обикновени дейности, като например, че играят навън или гонят опашката си.

Кучетата са умни колкото двегодишни деца

Според специалиста по кучета Стенли Корен кучетата са толкова умни, колкото и две годишните деца. Това разбира се за нас може би не е особено впечатляващо, но когато си куче си е направо невероятно. Освен това според него най-добрият приятел на човека може да разбира над 150 думи-команди и човешки жестове.

Кучетата имат много добър слух и зрение

Те са в състояние да локализират източника на звук за 1/600 от секундата и чуват 4 пъти по-отдалечени звуци от човека. Също така кучетата виждат много по-добре на тъмно от хората.

Кучетата говорят с опашките си

Ще кажете сега, че това всеки го знае, но те говорят много повече отколкото си мислим. Знаете, че когато кучето е развълнувано и щастливо маха с опашка нали? Но знаете ли, че когато кучето маха с опашка отляво надясно това всъщност означава, че е изплашено? Има и още: когато маха ниско, означава, че е несигурно, а когато опашката му се движи бързо означава предупреждение, че е ядосано.

Кучетата са истински рицари

През Средновековието някои кучета като Мастифа и Дога са били обличани в брони и пускани заедно с войниците в битки.

Кучетата имат шесто чувство

В анкета проведена през 2010 година 67% от стопаните на кучета са докладвали, че техните домашни любимци се държат странно преди силна буря или преди да се случи нещо лошо. Кои а първите признаци? Кучето скимти и се опитва да се скрие на сигурно място.

Трудна работа

На кучетата им е трудно да разпознават хора, които не мърдат. Ако седите на 280 метра от своя домашен любимец и не мърдате, то вие сте невидими за него. Кучето ви може да ви разпознае дори да сте на 1 километър разстояние от него, стига да има видимост и да му махате с ръце.

Ревност

Не милвайте чуждо куче пред вашето.Да, те също ревнуват!



Също като хората

Палетата също като хората се раждат без зъби, а освен това не виждат, не чуват и нямат обоняние. За първи път кученцата отварят очи и придобиват слух на десетия ден от своето раждане, а започват да усещат миризми на третата седмица от живота си.

Защо кучетата се въртят в кръг, преди да легнат?

В дивата природа това инстинктивно действие превръща дългата трева в удобно за тях легло. За да осигурите комфорт на вашия домашен любимец, му поставете легло, предназначено специално за него, за да се чувства сигурно и спокойно в него.

Колко дълго живеят кучетата?

Средната продължителност на живота на кучето е от 8 до 15 години. Не забравяйте да посещавате ветеринарния му лекар, дори и да е здраво, тъй като профилактиката и при четириногите е от изключителна важност.

Снимки: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град